Ordpolisen rycker ut!

Efter att ha läst MASSOR med bloggar den senaste tiden slås jag av hur dåligt många som bloggar uttrycker sig, stavning,ordföljd och tempusform verkar många bloggare helt skita i. Och användningen av synonymer är obefintlig. Dessutom används "dem" ohyggligt ofta när det ska vara de eller dom, men inte när det verkligen är dem som åtsyftas i bestämd form. Och det intressanta är att detta inte är något lokalt eller regionalt fenomen - utan nationellt! Den gemensama nämnaren tycks möjligen vara åldern på bloggarna, men mest troligt ämnet de skriver om. Vidare missbrukas punkter i det oändliga. Lämnar man något öppet/oavslutat så ska det vara 3, TRE! punkter... - varken mer eller mindre!

Men så finns det ju massor av bloggare där ute som skriver magiska, fängslande, roliga, illfundiga, slagkraftiga och ironiska texter - där det svenska språket är ett verktyg för att förmedla något (må vara tankar, känslor, upplevelser eller till och med en "outfit"). Det är så roligt när man ramlar in på en sådan blogg, där man ser att avsändaren lagt ner lite möda på det skrivna ordet. Men äsch, detta är ju dagens i-problem. Och OBSERVERA att jag INTE är ett dugg bättre själv! (Nu missbrukade jag dessutom nästan versaler). Jag lider nämligen av en konstig isär och ihop skrivningssjuka. Ord som ska skrivas isär skriver jag ihop och vice verca. Dessutom tappar jag mina m rätt ofta, för den knappen på min dator är lite glapp/trög så den vill inte alltid när jag vill...

Men jag tycker det är så synd, många gånger ids jag inte läsa en blogg för språket "skrämmer" iväg mig, och jag går då säkert  miste om många trevliga inlägg. När jag undervisade på universitetet märkte man detta tydlig. Många av studenterna skrev oroväckande dålig svenska, men var skarpa analytiker - vilket skapade ett dilemma. Man såg att de var skitsmarta, men de kunde inte förmedla detta i text - vad göra?!

Men tro nu inte att jag är en ordpetande, ordbajsande pruseluska, jag läser nämligen mer än gärna till exempel Sanna Brådings blogg - och det är ett skolexempel på dålig svenska! Hon skriver verkligen som hon pratar, men i detta fallet så passar det liksom in :-)

Är jag ensam om att reta mig på detta? Vad brukar ni haka upp er på?




Ida säger

Jo jag kan också tänka på såna saker i vissa bloggar, men är inte mycket bättre själv i mina vardagliga inlägg. Om jag ska berätta om något speciellt och intressant även för mig själv så blir det att jag lägger ner mer tid på formuleringar :-)

2008-09-24 @ 11:37:56
URL: http://idasusanne.blogg.se/
Malin säger

Nä usch vad mycket man kan reta sig på när man "bloggar runt".



Stavfel så in i norden; (ÄR det verkligen så jävla svårt att stava till F-Ö-R-K-Y-L-D, inte FörSkyld!), särskrivningar (ord som låter som ett ord, ÄR ett ord!), meningsuppbyggnader som ger en mardrömmar...



Styckesindelning, existerar oftast inte alls - det man försöker läsa flyter ihop till en enda gröt av bokstäver.



Kan nog hålla med om att många bloggare skrämmer bort åtminstone mig som läsare med sitt rent ut sagt usla språk! För det som ev är intressant att läsa i de fallen, missar jag. Samma störning har jag när det gäller annonser tex på Blocket - skulle aldrig finna en totalt felstavad annons intressant, som dessutom enligt rubriken säljer "Herr Rock"...

Då undrar jag bara, vad har hänt med Fru Rock???



Dagens i-landsproblem månne? Ha ha ha. =D

2008-09-24 @ 12:16:07
Malin (igen) säger

OCH - att folk inte kan skilja på "De" och "Dem"?!! Det var ju extrem nötning på detta när man själv gick i skolan - vad gör svensklärarna nuförtiden?!!



Over and out =D

2008-09-24 @ 12:17:29
Eva säger

Jag är fruktansvärt dålig på att skriva:P men det bjuder jag på:)

2008-09-24 @ 14:16:28
Erika säger

Ähh, jag har nog inga problem med å skylla på att jag hade Gerdan i svenska i Dorro...å där lärde man sig ju inte särskilt mkt faktiskt. Det ångrar-man ju såklart i efterhand, men det är lätt å vara efterklok!

2008-09-24 @ 16:50:34
Jenny säger

Jag vet vad som förstör mit svenska språk mest i alla fall. Word, som har stavningsprogram vilket leder till att man slipper tänka och föreläsningar där man skriver så fingrarna blöder, men man hinner inte tänka efter hur saker stavas och istället kortar man ner alla ord till saker som bara jag förstår. Kanske måste lägga till mobilen med oxå, mkt osv.



Sen tror jag att svenska befolkningen i allmänhet kommer att börja skriva mer och mer talspråk. Tack vare bloggen. Bloggen är som en dagbok - du talar till någon. Plus att vem som helst skriver - bildad som obildad, ung som gammal. Det är hur jag uppfattat läget.



Jag ska nog skriva en c-upsats om blogg fenomenet tror jag. ;)



Och nu slutligen...



Finn fem fel... eller sju ;)



2008-09-24 @ 17:12:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: