Tips, pyssel & inspiration

Här kommer ett axplock av tips, idéer, pyssel, inspiration och drömmar som jag snappat upp lite här och var i bloggvärlden, inredningstidningar och sedan spunnit vidare på och i vissa fall modifierat lite. Och vissa saker har jag till och med klurat ut själv ;-) Håll till godo!

* En snygg vintrig Shabby chic prydnad får man lätt genom att rota runt i sitt förråd eller på sin vind. Nästan alla har ett par gammla och nötta vita damskridskor som gjort sitt. Knyt ihop dem i snörena och häng på en krok i hallen eller varför inte ute på bron? Jag måste nog hem till mor och far och leta efter ett par gammla ärvda skridskor i gömmorna. Bara nu inte mamma städat bort dem... Se Englagårds header för inspiration!

* I år ska vi inte ha en gran utan nöjer oss med en mindre bordsgran/ris i en hink då vi inte har plats med en gran någonsans eftersom jag har en extrasäng till Luran i vardagsrummet. Dobby har aldrig brytt sig om granen, och jag tror inte att det skulle bli allt för stora problem med Luran heller, möjligtvis skulle hon vara sugen på sladden till ljusslingan... Därför har jag ett alternativt tips till vad man kan göra med sina vackraste julkulor. Lägg kulorna på ett silkespapper i en vacker skål och låt dem pryda bordet. Ett snyggt blickfång tillsammans med ytterligare några skålar med frukt och annat julgott. Eller varför inte lägga granris i en korg och placera några julgranskulor där? Vackra kulor kan användas till så mycket, hängas i fönstren, på en dörr, på en krok, läggas på ett fat med blockljus... låt fantasin flöda!

* Tovat, stickat, virkat och filtat är hett i år, liksom luffarslöjd (fil de fler) och zink. Den som är händig kan lätt tova, virka eller sticka sig ett eget hjärta att hänga i granen eller på dörren. Den late kan istället titta in hos Countrystyle.se som har söta och barnvänliga julkulor i filt och tyg från 29-39 kr/st. 


Med egen "najtråd" kan man göra mycket. Med en liten tång kan man lätt vrida till lite siffror 1-4 som man kan sätta på sina blockljus och göra en adventsuppsättning. Eller varför inte använda ståltråd/najtråd som grund till ett hjärta som böjs i valfri storlek och sedan hängs upp naturellt eller kläs med spets eller mossa?

* För småbarnsföräldrar som har lite barnmatsburkar i glas på lut kan jag tipsa om ett enkelt sätt att göra små ljuslyktor. Jag har maskindiskat burkarna så etikett och lim inte lämnar något spår. Sedan har jag virat ståltråd runt halsen på burken och gjort ett långt hänge så jag kan hänga burken ute i ett träd på en gren med ett värmeljus i. Som extra piff kan man knyta ett brunt grovt snöre över ståltråden på halsen och dölja denna, samt klistra på ett gammalt bokmärke eller måla något vackert med glasfärg. Vita snöflingor vore tex inte dumt! Det vackra med detta är att man på ett billigt och enkelt sätt kan få MÅNGA lyktor - vilket ger en garanterad stämmning i trädgården till jul. Tipset till detta hittade jag i Drömhem & Trädgårds julnummer, där finns det även "bokmärken" att klippa ut för att pryda burkarna med :-)

* Jag återvinner ett tidigare tips - rota i skafferiet och ta fram julens alla kryddor (kanel, stjärnanis, kryddnejlikor m.m.) och lägg dem i en doftlykta tillsammans med vatten, eller gör som Eva - dammsug upp dem så luktar det gott när man städar och fejar inför julen! Kanelstänger och torkade tunna skivor av äpple och apelsin är också vackra prydnader. Nötter kan man också pryda sitt hem med i väntan på att de ska ätas upp...

* Presentpapper måste inte vara ett köpt "klassiskt". Det blir jätte fina julklappar om man slår in dem i gammalt tidningspapper, notpapper, stuvbitar eller vanligt brunt papper. Fixar man dessutom personliga lappar och fina snören är paketen så fina att innehållet blir sekundärt...

*Köpta lyxiga julklappar i all ära, men personliga hemmagjorda kan vara väl så charmiga. Jag skulle bli glad om jag fick en burk med kakor, eller en strut med julgodis eller varför inte en flaska hemmagjord saft. Pricken över i:et är om man dessutom får receptet vackert utskrivet på ett kort.

* Kakformar behövs inte endast användas till kakbak! Gammla metallformar för madelmusslor passar utmärkt som värmeljushållare, och av gammla pepparkaksformar kan man göra mobiler eller prydnader att hänga i fönstret eller i granen.

Det var lite tips för stunden... Men det är fortfarande 40 dagar kvar till jul, så jag återkommer säkert med fler tips! :-)



Faster S säger

Jag visste att de nångång skulle bli "inne" att slå in i tidningspapper.. Ha ja redan gjort i MÅNGA år =P Ha ha, kanske inte just för att de va snyggt, men man tager vad man haver =P

2008-11-13 @ 13:45:34
Lovisa säger

Himlar nu har jag glömt vad jag skulle skriva ...

För dom här tipsen var ju TOPPEN !! HERREGUD VAD JAG BLIR GLAD ÖVER TIPS !!!!!!!!!

2008-11-13 @ 14:49:18
URL: http://mellanhimmelohelvete.blogg.se/
Sanna säger

Härligt med lite tips!! Jag var in på Boom idag och hittade ett par nätkorgar som man ska ha vita ljus de var skit fina. Låter kanske inte det, men det var de. Usch du måste komma hit och shoppa med mig... Du får ta en weeken resa till mig. Vad kul vi skulle haft det fika och strosa runt ibland butiker...=)

Kramiz

2008-11-13 @ 20:52:58
URL: http://sannasuppner.blogg.se/
Annika säger

Jo men de är ju skitsmart Måste berätta när jag bodde på storgatan för typ 100 år sedan, så brukade jag och mina tjejpolare ha en pysselkväll. Vi köpte marsipan, karamellfärg m.m och så klart lite starkt att dricka. Sedan gjorde all sköns figurer. Du kan ju bara ana vilka figurer de blev efter några glas starkglögg...bl.a små tomtar m jätte..hmm ja du vet. Eller små...hm ja du vet med tomtemössa. Haha!

2008-11-14 @ 10:23:05
URL: http://tantannikas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: