Vad betyder ditt namn?

2009-01-31 | 22:14:00
Mitt namn - Therese - betyder den jaktälskande. Passande!

Här kan du kolla vad just ditt namn har för betydelse/ursprung.



Vit jumbokopp

2009-01-31 | 17:48:01
Sköna & Gröna Ting lottar ut en vacker vit jumbokopp som jag mer än gärna skulle lägga vantarna på och plantera full med vackra vårlökar... Vinnaren dras 1/2.



Färdigt!

2009-01-31 | 16:56:59
Ja, nu är tapeterna uppe i köket. Så nu ska jag "bara" skruva fast sista fönsterbrädan och sätta upp gardinstängerna igen, sedan är det bara till att fixa i ordning i köket. Skönt! Jag bjuder på en titt när det hela är färdigt.

Mormor har varit Luranvakt idag medan jag tapetserat, hon åkte just och jag och Luran har firat tapetseringen med en pizza... så nu är det soffläge som gäller. Fast jag borde nog gå ut på en promenad. Senare. Kanske.

Fast egentligen borde jag ta och spackla och slipa lite i hallen så jag kan tapetsera den i morgon, men så kom jag på att vi ska ju på dop i morgon, så då är det ingen större idé att dra igång några större projekt. Så jag fortsätter nog och njuter av soffläget.

På tal om projekt, Ninus begav sig mot Lycksele och BB i morse - så snart hoppas jag få höra den glada nyheten att en bebis är ute och att både den och mamman mår bra! :-) För något falskt alarm hoppas jag du slipper... Nu när du bakat å allt ;-)


Koppar och muggar

2009-01-31 | 10:56:14
Jag har en hamster personlighet, alltså jag gillar att samla saker. Alltifrån gummiankor till koppar och muggar. De behöver inte vara gammla eller värdefulla, utan mitt kriterium är att de är vackra eller symboliserar ett kärt minne för mig.



Foto: Privat


Dessa kaffekoppar i pressat grönt glas hade min farmor, sedan förpassades de till mammas och pappas sommarstuga innan jag kom och "räddade" dem - för snyggare espresso koppar kan man inte ha tycker jag! Vore dock roligt att veta lite mer om dem. När tillverkades de tro? Av vem?



Foto: Privat


Detta är mycket mer sentida favoriter. Dessa muggar (det finns ytterligare några i serien i min ägo) drack jag min morgonchoklad ur när jag var liten. De är gjorda i stengods och kommer från England. 70-tal torde det vara :-)


Monster

2009-01-31 | 09:48:19
Ibland överträffar verkligheten den mest ruggiga skönlitterära deckaren eller skräckroman - ett sådant fall är historien som uppdagades i Österrike i fjol. En pappa (Josef Fritzel) låser in sin dotter i en bunker under sitt hus i 24 år. Under dessa år utsätts hon för diverse hemskheter, bland annat systematiska sexuella övergrepp som resulterar i 7 barn...

Allan Hall är den som tecknar porträttet av Fritzel, han bygger sin beskrivning på intervjuer med psykologer, anhöriga, grannar, vänner och bekanta.

Jag har ännu inte läst ut boken, då det inte direkt är lättsmält. Man mår nästan fysiskt illa när man får insikt i de hemskheter som dottern Elisabeth  och hennes barn (och tillika syskon!) utsatts för - trots detta rekommenderar jag boken.

Sådana hemskheter borde inte få hända. De får inte hända. Ändå sker det. Varför?




Foto: Privat


Bananas only for monkeys?

2009-01-31 | 09:33:41

Foto: Privat


Foto: Privat


Foto: Privat

Nä, bananer duger till Luran också!


Luran Långstrump

2009-01-30 | 18:27:12

Foto: Privat

Min lilla Lura Långstrump är arg. Jätte arg. Välling och sängen nästa. Hon påminner om någon... undra vem? Kan aldrig vara mammas humör hon ärvt - eller?! :-)


Utmaning

2009-01-30 | 16:57:50
Jag har fått en annorlunda och lite kul utmaning av Camilla med bloggen Hemma hos Bröderna Bus. Den går ut på att man ska visa vad man har för kort i den fjärde mappen, och mer bestämt det fjärde kortet i denna fjärde mappen. Så efter att jag har letat och räknat kom jag fram till att det är detta kortet:


Foto: Privat

Detta är den tårta Luran fick av Familjen Enfeldt i Gafsele när vi kom hem från BB. Tänk vad ett år går fort, snart är det ju dagx för tårta igen! Jisses!

Jag skickar utmaningen vidare till mästerfotografen Jenny, för hon har säkert ett spännande kort i sin mapp nr 4...



Nu är det hämtmat från My Way som gäller, sedan en sista målning och slipning. Tapetseringen får bli morgondagens nöje! Sedan ska jag kasta upp fötterna och ta mig ett glas rött - Trevlig helg!


Marianne kaka i långpanna

2009-01-30 | 15:40:42
Marianne kaka i långpanna

Botten:
5 ägg
6 dl strösocker  
Vispas pösigt!

6,75 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
0,75 dl mjölk
225 gr smält smör, som svalnat

Blanda ner de torra ingridienserna i äggsmeten, grädda på 175 grader i minst 15 minuter (eventuellt längre om ni inte har varmluftsugn) i mitten av ugen.

Glasyr:
3,5 dl florsocker
100 gr smält margarin
200 gr phuladelphiaost naturell

Bred glasyren på botten när den svalnat och strö över en liten påse marianne godis som krossats.


Detta är en supergod kaka som jag höll på att föräta mig av i julas, receptet har jag fått av svärmor. Nu till Lurans födelsedag tänker jag ta och baka den, och jag rekommenderar den starkt till er som är lite baksugna!



Äääääntligen!

2009-01-30 | 14:12:36
Äääääntligen har Jenny börjat blogga, eller snarare - äääääntligen har jag "hittat" hennes blogg!

KLICKA HÄR

Tack för det! :-)


Morfar

2009-01-30 | 12:55:13

Foto: Privat


Jag har precis gått igenom de saker jag behöver för att eventuellt börja tapetsera senare idag. När jag tog fram borsten som man använder föratt stryka ut tapeten och få bort luftbubblor ser jag att det står något på borsten. Det står Einar Eriksson, Grundsjö.

Eniar var min morfar som gick bort när jag var endast 3 år gammal. Ändå har jag ett par minnen av honom, ett är när jag sitter bredvid honom i sängen (han kom hem till mormor för att dö, när cancern hade spridit sig och inget mer fanns att göra på sjukhuset). Morfar var jätte sjuk, men jag satt där med honom. Antagligen mest för att han hade en stor blå skål full med godis vid sängen (som säkerligen lockade en godissugen liten treåring som inte förstod stundens allvar).

Den där blå skålen är numera i min ägo och är något jag är mycket rädd om då den på många sätt symboliserar morfar för mig. Den där stora mannen som alltid svängde förbi med lite persikor på burk, glass och prinskorv... Jag var nämligen galen i perikor och korv när jag var liten.




Foto: Privat


Tänk så annurlunda om vi hade fått ha kvar morfar hos oss. Mormor skulle ha haft sin livskamrat hos sig, jag kanske hade fått jaga med morfar, och Luran hade haft en gammel morfar. Men som tur är så har vi ju minnen som vi kan plocka fram emellan åt. I mitt fall inte särskilt många minnen, men varje gång jag ser på min blå skål så skänker jag min morfar en tanke. ♥

En annan tanke som slår mig är att saker MÅSTE ha varit bättre förr. För tapetborsten som inlägget började med är säkerligen minst 30 år gammal, rejäl med andra ord! För vi är nog ett par generationer som brukat borsten genom åren. Får se om den håller även för Lurans omilda behandling...


Luran fixar en bra start på dagen

2009-01-30 | 08:55:19

Foto: Privat

En vitaminrik frukost ger en bra start på dagen - det har Luran redan förstått, speciellt om det är mammas frukost... Som ni ser är Luran redan blå kring munnen på kortet, för i ett obevakat ögonblick tog hon mitt glas och tog sig en slurk av min blåbärssmoothie. Sicken tur att inte hela mitt varagsrum är blått! Men hon var så försiktig, men jag tog det säkra före det osäkra och assisterade henne sedan.



Foto: Privat

Mumms var det!


Foto: Privat

Mätt i magen började Luran spexa, hon var bara för söt i mammas buff. Nu ramlade svärmor in, så då är det dax för mig att slita mig härifrån och börja måla tak igen...


Biscotti

2009-01-29 | 21:04:20
Kanel Biscotti

100 gram smör eller margarin
2 ägg
1½ dl socker
5 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk malen kanel

Gör så här: Smält smöret, tillsätt kanelen, häll över i en skål och vispa ner äggen. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner det i skålen. Blanda väl, ta upp degen och dela den i tre bitar. Rulla varje bit till tre långa rullar (som bakplåten). Grädda i 175 grader i 25 min. Skär längderna i ca 1½ cm tjocka skivor, vänd dem med snittytan uppåt och torka dem i ugnen 125 grader i ca 35 minuter. Du behöver ej frysa in dem, de håller länge i glasburk med tätslutande lock.


Hittade detta recept på en liten annorlunda biscotti som jag tror jag måste pröva då både jag och mannen är allergiska mot "vanlig" biscotti. Någon som testat detta recept?


Alla hjärtans tävlingar

2009-01-29 | 20:57:05
Hos Eikkala - Den lilla inredningsbloggen kan man vinna ett rosa litet paket med te och hjärtan. Tävlingen avslutas 9/2.




Även Tefrossa har en tävling i sann Valentin anda. Här kan man också vinna te, dessutom ligger choklad och ett doftljus i potten som en lycklig vinnare kammar hem den 10/2.



Inspiration...

2009-01-29 | 20:13:48
Ja, nu känns det som jag är less på kaos. I mitt lilla hus blir det lätt rörig när man håller på, och nu är det extremt rörigt då jag plockat bort allt ur hallen. Detta har på något magiskt vis istället belarmat köksbordet och större delen av vardagsrummet - och inte nog med det - Luran har sedan rivit runt i sakerna och lagt det i stora högar på golvet :-(. Det ska verkligen bli skönt när jag drar det sista penseldraget och sedan när jag har satt den sista våden.  Allt underarbete är klart i alla fall, endast lite slipning i morgon så är köket färdigt för tapeterna. I hallen måste tak och lister få ytterligare ett lager färg innan jag kan börja med tapeterna även där. Nog om detta.

Nu ska jag titta runt lite hos er andra och se vad ni pysslat med och sedan dricka en stor kopp te och läsa senaste nummren av Drömhem & Trädgård, och absoluta favoriten för tillfället Lantliv, för lite inspiration av FÄRDIGA hem.

Förresten, jag har ju fått en utmärkelse av goa (och numera även titulerad gulliga) Camilla med den underbara bloggen Hemma hos Bröderna Bus. Titta in hos henne och hennes pojkar vet ja, hon levererar allt som ofta roliga, illfundiga och kloka ord. Och ibland gör hon även en annan vansinigt avundsjuk med vackra foton på sina vita hus...




Eller ska jag vara ärlig så var det nog mest Luran utmärkelsen var till för ;-) Men jag blev i alla fall stolt som en tupp (fast jag kanske snarare är en hönsmamma?!). Hur som så vill jag ge den vidare till alla er som inte bara tittar in hos mig och Luran, utan som dessutom tar er tid och plita ner en kommentar eller två. Ibland kan ett omtänksamt, peppande eller klokt ord vara precis det man behöver för att dagen ska bli lite ljusare. Men ett mothugg kan vara minst lika stimulerande :-) Så knappa gärna ned ett hej åtminstonde nästa gång just DU tittar in!

Ha en fortsatt trevlig kväll!


Luran och älgen

2009-01-29 | 11:58:41

Foto: Privat

Luran busar med farmor och gungar på sin gungälg idag, var bara tvungen att ta en liten paus från renoveringen och fota mitt lilla charmtroll...


Furuallergi

2009-01-29 | 11:54:14
Jag har furuallergi, det är nämligen bland det värsta jag vet... Möjligtvis i en bastu, eller som en vägg i en fjällstuga eller i "rätt" miljö. INTE hemma hos mig. Jag är så nöjd nu när köket blivit vitt, dagens projekt är trätaket i hallen. Tack vare svärmor har jag snart hunnit med en första strykning :-)



Foto: Privat


Dessutom har jag hämtat hem tapeterna, nya fönsterbrädor och köpt spackel - så jag har det jag roar mig med resten av dagen...

Vad sysslar du med idag?


Ps Och Simon, det spelar ingen roll att det enligt Sköna Hem är "inne" med träpanel - jag är trotsar! ;-P Ds


Vackert förkläde

2009-01-28 | 21:24:08
För en tid sedan efterlyste jag ett vackert fökläde i lite romantisk stil som jag tänkte ha som vackert utsmyckning i mitt kök hängandes på en krok. Eventuellt med lite redskap i bröstfickan... Vet ni vad jag snubblade över ikväll? Jo, en utlottning som Hedvig & Jag håller, där första priset är ett förkläde från russinet.se. Vinnaren koras den 8/2.


Tänk nu bara om jag kunde hitta en tävling där ett stort "hemskt" furuvitrinskåp lottades ut...  ;-P


Skit hörn

2009-01-28 | 19:36:59

Foto: Privat


Foto: Privat

Ibland försvinner Luran. Hon är som bortblåst. Inte ett knyst hörs. Jo, ett svagt litet stönande och pustande. Då vet man vart hon är - i sitt skit hörn! Hon kryper nämligen dit när det är dags att fylla blöjan med gobisar. Och så här oskyldig ser hon ut när man kommer dit och frågar om det är dax att byta blöja... Svinsöt är mitt lilla troll!


En pall

2009-01-28 | 16:06:51

Foto: Privat

Titta vilken fin pall jag fyndat till Luran. Den är gjord i vitlackerad metall, och kommer att vara perfekt för Luran när hon ska börja klättra i skåp ;-P


Tekopp från 50-talet

2009-01-28 | 13:10:11


 
Foto: Privat

En av mina "skatter" är de tekoppar med fat från Uppsala Ekeby, Gefle, som jag fick av min mormor när jag disputerade. De är designade av Arthur Percy någon gång på 1950-talet, och just de koppar jag har är ur serien Lillemor Blå (finns Lillemor Röd och Svart också tror jag). Sedan jag var liten flicka har jag tyckt att dessa är så vackra, och nu inser jag att de inte enbart är vackra utan börjar bli ett värdefullt samlarföremål. Men mina används vid speciella tillfällen, dock inte för te, utan för varm choklad...


Att göra lista

2009-01-28 | 11:29:34
Jag är ett listfreak, jag skriver lappar här och var över saker jag måste, ska och vill göra. Och det finurliga med en offentlig blogg är ju att om jag skriver en sak här så MÅSTE jag ju göra det, för "fuskar" jag så blir jag genast avslöjad av de nära och kära som läser här ;-)

* Väga och mäta Luran på BVC
* Köpa garn till en Åremössa som jag ska sticka till Lena
* Titta in på blomster och köpa en present till Luran samt kolla in ranuklerna
* In på ICA och köpa maskindiskmedel
*Ta bort spikar,
spackla och slipa köket - måste köpa spackel, det var slut...
* Börja plocka bort saker i hallen
* Grundmåla listerna i hallen
* Promenera med Dobby - föll på mannens lott.
* Fixa kyckling till middag
* Ringa två viktigt samtal
(person nr 1 satt i möte till 17.00, så det får bli i morgon...)
* Ringa in en beställning till Jotex


My perfect life...

2009-01-27 | 22:39:16
Jag tjänar inte miljoner, mina bröst är små och hängiga efter att jag har ammat, magen har bristningar efter att jag burit på min skatt och mitt hus är i skrikande behov av renovering MEN jag har världens underbaraste lilla Lura, man, hund, samt nära och kära. 

Undrar just vad fröken Silvstedt fyller ut sitt liv med förutom silikon, botox och champagne? Mitt liv är långt ifrån perfekt - men jag är lycklig! Undrar om hon är det? Jag tror inte det... (jag hoppas dock det, för jag misunnar henne verkligen inte lite lycka!)

Jag måste i alla fall se avsnitt nr två ikväll, sist blev jag så faschinerad av Victorias och hennes mammas relation samt att de talade engelska med varandra. Bollnäs har verkligen gjort dem internationella ;-)

Freakshow? Japp!
Fängslande? Japp!
Så slå på TV:n för tusan ;-P

Finns inget som får en att uppskatta "Svensson" livet som efter en titt på detta...


Personlig tavla

2009-01-27 | 22:11:43
Jag gör ett nytt försök att vinna en personlig tavla designad av Bettina, det är Fru Sofie som håller i tävlingen denna gång. Så håll tummarna att jag vinner den 3/2! ;-)



Thomas Sabo berlocker

2009-01-27 | 20:55:09
Welcome to Shabby chic Princess World lottar ut underbara berlocker, själv skulle jag vilja ha mamma berlocken som en påminnelse om att jag låg med värkar den 12 februari i fjol...



Uppdaterad...

2009-01-27 | 20:10:21
... ja vill ni hålla er uppdaterad om vad jag och Luran har för oss klicka här:
 
<a href="http://www.bloglovin.com/blogg/55746/lurans-blogg?claim=fpmxhsyg5k4">Följ min blogg med bloglovin</a>

Hm... jag och teknik :-( Men ikonen tycks i alla fall finnas under mina länkar, så där fungerar det att klicka!


Dagens Lura

2009-01-27 | 16:24:12

Foto: Privat


Foto: Privat

Luran började dagen en aningens butter, men efter ett besök av mammas fd arbetskollega Lisa, en promenad med Dobby Do samt en visit hos grannen så är Luran på strålande humör - och pricken över i:et är att pappa kom hem, då är Luran helnöjd!


Svinsöt

2009-01-27 | 15:43:15
Idag kom mina fina vinster från lillabebben som jag vann hos Lattepappan. Bodyn som det står svinsöt på är så charmig, och klänningen passar ju perfekt till Lurans första födelsedagskalas! :-)



Skor

2009-01-27 | 15:27:47
Jag har varit i himmelen - det är säkert, jag lovar! Jag är nämligen en skoholic och köper skor i mängder (enligt mannen) och har svårt att göra mig av med gammla skor. Således har jag ett par IKEA påsar med skor i källaren som kan vara "bra att ha"... I London hittade jag en enorm skoavdelning, gissa om tandvattnet rann?! Men jag kan stolt meddela att inte en sko, nej inte ens ett skosnöre inhandlades. Så nu kanske jag kan titulera mig nykter skoholic?!



Foto: Privat


Foto: Privat

Skor så långt ögat når...



Tur vs otur

2009-01-26 | 20:26:29
Phu... nu ger jag mig med tävlingar. Men jag kan inte motstå att vara med i alla dessa tävlingar, för är man inte med kan man ju inte vinna - visst? Jag anser att man är sin egen lyckas smed, och dessutom borde turen väl vara på min sida i någon av alla dessa tävlingar.

På tal om tur, så hade jag riktig otur idag. Mannen hade hämtat ut tapeterna till hallen och köket då jag varit borta, och idag packade ja upp dem för att kolla in dem. Kökstapeten kommer att bli kanon, men då jag packade upp tapeten till hallen så satte jag kaffet i vrångstrupen. Det var lila medaljongtapeter istället för mina diskreta beigeflammiga. Jisses - var det ett tecken från ovan att jag har en tråkig smak, eller var det Simon och Thomas som ville säga något? Nej, det hela berodde på en felpackning hos grossisten i Östersund, så på torsdag har jag mina "riktiga" tapeter hemma. Målet är således att ha köket färdigt tills dess, och även hinna måla taket och lister i hallen. Borde vara görligt då min kära svärmor lovat att titta förbi och vara Luranvakt senare i veckan. Toppen!

Nu ska jag ta och se vad ni haft för er, sedan blir det sängen. Go´natt!


Bakformar

2009-01-26 | 20:14:52


Kika in till Hemma hos Klara där kan du tävla om bakformar
från butiken http://www.klarafardiga.com/
Tävlingen avslutas 1/2.


En beige kökshanduk...

2009-01-26 | 19:37:58
...skulle passa perfekt i mitt snart (?) nyrenoverade kök. Håller därför tummarna att jag har tur i Malmkakans utlottning, vinnare dras den 7/2.



Haklapp

2009-01-26 | 19:31:14
Blev så förtjust i denna haklap som Perla lottar ut, och hoppas den hittar hem till Luran. Vinnare dras den 27/1.



Erika Tubbin

2009-01-26 | 19:23:47
Dahlarna har en tävling där man kan vinna produkter designade av Erika Tubbin, vinnaren dras den 30/1.



Kryddig burk

2009-01-26 | 19:15:09
Hos Kardemumma gumman kan man vinna en vacker burk med valfri krydda i, tävlingen avslutas 30/1.



Päron

2009-01-26 | 19:04:32
Mamamekko har en utlottning av en retroburk och bricka med päron från Lagerhaus. Vinnaren dras den sista februari.



Rosa ljuslykta

2009-01-26 | 16:33:08

Linneagården lottar ut en vacker liten rosa ljuslykta, vinnaren dras den 31/1.



En vit kammarljusstake

2009-01-26 | 16:26:00
Hos Jordgubbar med mjölk kan man vinna en vit kammarljusstake. Dragning sker den 29/1.



En glad Lura

2009-01-26 | 15:10:59

Foto: Privat


Foto: Privat

Det här är den skrattande pussgurkan som Luran fick. Den skrattar hysteriskt samtidigt som den vibrerar, för tillfället är det Lurans roligaste leksak!


Foto: Privat

Jag kunde inte låta bli... Min lilla dotter som inte skulle bli en rosa prinsessa ;-P Men denna lilla sagofé klänning kunde jag helt enkelt inte motstå, får väga upp det med skotern och kanske ett luftgevär vad det lider...


Min shopping...

2009-01-26 | 14:48:08
Shopping var ju den egentliga anledningen till min och Lenas resa (förutom att umgås och äta då). Och som vi shoppat! Jag hittade massor med underbara barnkläder på butiken Mothercare, så nu har Luran en ny uppsättningar pyjamaser, byxor, tröja en söt liten klänning och kofta och lite annat småt och gott. Bra priser och fin kvalite på kläderna, så den affären får gärna etablera sig i Sverige. Lite leksaker och en docka blev det dessutom till Luran, en favorit blev den skrattande pussgurkan - jag visar er den sedan.

Vad gäller kläder så shoppade jag en helt undebar topp med kakmonstret på där det står "Make coocies not war". Den är klockren! Dessutom fyndade jag en helt underbar klänning på mega rea, den hade kostat över 80£ men jag fick den för mindre än 20£. Den är en axelbanslös klänning i tyll och den har ett broderat liv - jag vete tusan när jag ska ha tillfälle att använda den, kanske svägerskans bröllop? Men ha den, det skulle jag! Dessutom blev det en bok på engelska, söta tofflor, två parfymer, en mössa, en plånbok, en ring, knästrumpor, massor av kort (födelsedag, tack, dop, utan text m.m) som jag skall lägga till min samling. Det är nämligen perfekt att alltid ha kort hemma!


Foto: Privat

Detta var resultatet av EN förmiddags shopping... Denna dag var det främst kläder som inhandlades, men det följde med lite saker till hemmet också:



Foto: Privat

Jag hittade denna underbara stora kokbok på bokrean, den ska få pryda köket när det är färdigrenoverat. Ja, du läste rätt, jag köpte den för att den var vacker snarare än för dess recept. Knasigt, ja, jag vet! :-)



Foto: Privat

Och så köpte jag denna vackra sak... Men vad det är får ni se sedan någon gång.

Marks & Spencer hade en helt otrolig möbel- och inredningsavdelning, jag skulle kunnat gå omkring där i timmar... Vilka möbler!


Foto: Privat

Detta soffbord hade jag gärna haft här hemma...



Foto: Privat

Eller dessa sängkläder och överkast...



Foto: Privat

Överlag var det mycket bruna nyanser med någon accentfärg, ofta ljus blått, lila, turkost eller limegrönt. Metallic trenden finns kvar, liksom att blanda många material. Fuskpäls, sammet, bomull, siden m.m. allt funkar, och gärna tillsammans!



Foto: Privat

Denna skylt fanns vid min absoluta favoritavdelning i butiken - där allt var vitt!



Foto: Privat

En vacker dukning i vitt och naturfärger. Lägg märke till den fina silvriga ljusstaken. En sådan var jag allt lite sugen på att inhandla.



Foto: Privat

Detta var min stora förälskelse som jag ångrar så att jag inte köpte. Attans, nog hade jag kunnat få ner den i min väska?



Foto: Privat

Denna serie i plåt fastnade jag också för, men detta borde gå att få tag i här hemma i Sverige med. Både bröd och kakburkar vill jag ha.



Foto: Privat

Till min stora förtjusning höll påsk sakerna på att åka fram, jag gillar ju att tjuvstarta så detta tar jag som startskotett. Jag ska bara "klara av" Lurans födelsedag och alla hjärtans dag, sedan ska jag smyga fram lite påsk/vår saker här hemma!




 



Hard Rock Café

2009-01-26 | 13:53:51
Vi käkade på Hard Rock Café en av dagarna och passade då även på att shoppa loss i dess butik, jag hittade riktigt snygga T-shirts till både mig och mannen. Men coolast av allt en Hard Rock Café body till Luran + lite kort och annant. Men det absolut roligaste var besöket på Hard Rocks museet. Jisses vilken rolig guide. För i ärlighetens namn är jag inte speciellt intresserad av rocklegendernas gitarrer, utan var mest med för att Lena skulle få fota Hendrix Flying V gitarr. Men den lilla guiden fick oss att skratta ordentligt :-)

  
Bob Dylans gitarr, Lennons jacka och Gene Simmons gitarr.


Foto: Privat

Hendrix Flying v, specialbygd då han var vänsterhänt.


Foto: Privat

Den enda kvinnan som är representerad i museet - och jag är tveksam till det, för inte tusan är Madonna rock?! Hon är ju pop för tusan... Joplin borde ha varit representerad istället.


Foto: Privat

Gammla och nya legender samsades i museet som ni ser, här är det Cobains gitarr som jag fotat. Är man musikintresserad är detta museeum ett måste, men vill man ha ett gott skratt och en medryckande guide så fungerar det även, så besök det om ni får tillfälle!


Vi kom, vi såg...

2009-01-26 | 13:31:22
...och vi åt - i massor! Man blir jätte hungrig av att shoppa. Jag började vistelsen med att överdosera mitt absoluta favorit chips, Pringles Salt & Vinegar.


Foto: Privat

Tur att dessa inte finns i Sverige, jag skulle rulla fram i så fall...



Foto: Privat

Sedan hittade vi mot alla odds samma sushi restaurang som vi åt världens godaste suchi på för 7 år sedan (!). Gissa om vi blev glada?! Det firade vi med en rejäl sushifrossa :-)

 
Foton: Privata


Foto: Privat

Då sushi är en favorit för både mig och Lena var vi bara tvugna att pröva en sådan här restaurang med rullband. Man väljer helt enkelt de skålar man vill ha, och sedan när man är färdig räknar personalen skålarna som beroende på färg kostar lite olika mycket. Men detta var ett farligt sätt att äta... jag hade en STOOOR hög med skålar innan min mage sa stopp. Den ser ju så god ut, och den också, den måste jag bara pröva... och absolut den... Gahhh, jag rullade därifrån kan jag meddela :-)



Foto: Privat

Vårt hotell hade usel frukost, en continental. Blä! Jag pallar inte vitt bröd, marmelad och te till frukost. Jag vill ha något rejält, eller i varje fall en ost eller skinkskiva... please? Men icket, så jag och Lena käkade även frukost ute, och bland frukostarna så var denna mozarella och avocadosallad outstanding.



Foto: Privat

Men den absoluta höjdpunkten var nog denna kycklingfajita som jag avnjöt på Hardrock Café, jisses så mycket mat man fick där. Till och med jag var tvungen att lämna, och det vill inte säga lite...


 
Foton: Privata

Och fika, fika i massor gjorde vi med. Jag har utvecklat ett Starbucks beroende, så för tillfället funderar jag stark på att starta ett i Dorotea... dessvärre är jag rädd att kundunderlaget skulle vara lite klent. Men oj, oj, oj så god cappuccino jag slurpat i dagarna tre.



Foto: Privat

Tja, det var så här en stor del av resan tillbringades - med menyn i högsta hugg!


Harrods

2009-01-26 | 12:53:00
Ska man bege sig till Harrods är det bra om man har ett par drottningar med sig...


Foto: Privat

I vanliga fall är det jätte dyrt i London, men tack vare den finsansiella krisen (som drabbat England betydligt hårdare än Sverige) så är växelkursen till kronans fördel - och det tackade vi för! ;-) Dessutom var det sista helgen på rean i London så allt var nedsatt till 60-80%. ALLT! Toppen! Men å andra sidan så är 40-20% av priset på ett par Jimmy Cho eller en väska från Marc Jacobs ändå alldeles för hutlöst dyrt för att jag ska kunna slå till... men mycket annat shoppades!



Foto: Privat

En av alla ingångarna till detta stora varuhus.



Foto: Privat

Detta kallar jag ordentlig skyltning! Vackra, roliga och framförallt stora utsmyckningar finns överallt i varuhuset.



Foto: Privat

Så här ser det ut i en av trapporna/hissarna. Här finns även en hyllning till Prinsessan Diana och Dodi, ett monument som är riktigt välbesökt. När vi stod där började plötsligt musik spelas, och i ett av fönstren/balkongerna stod en vacker kvinna och sjöng live. Snacka om lyxkänsla...


Foto: Privat

Harrods har olika teman på de olika våningsplanen och hallarna. Barnavdelningen var helt enorm, tänk vilken lycka det vore att få springa runt där som barn! Och nästan lika roligt som mamma... Luran fyller ju år om ett par veckor så jag hade en bra ursäkt att shoppa :-) En nalle modell mindre än den som sitter där hamnade i min påse liksom lite annat smått och gott till Lurans födelsedag (nallen fick hon dock direkt när jag kom hem).

  
Foton: Privata

Godis avdelningen var inte heller så dum, själv ångrar jag nästan att jag inte köpte med mig dessa konservburkar med skräckinjagande godisar - hade varit festligt att bjuda på till Halloween.


Foto: Privat

Den här ostdisken skulle min pappa fått botanisera i...



Foto: Privat

Här i grönsakshallen var allt i perfekt skick, inget kanstött eller mögligt så långt ögat nådde... Se och lär ICA ;-P



Foto: Privat

Havets läckerheter låg vackert uppradade i fiskhallen, det luktade inte direkt tårta där inne - men vackert var det.



Foto: Privat

Mitt i bland de exklusiva varorna hittade jag detta - inser jag måste börja uppskatta mina knäcke smörgåsar i större utsträckning än vad jag tidigare gjort.



Foto: Privat

Hm... Harrods är ju känt för att man ska kunna köpa precis allt där, till och med en elefant om man så kulle vilja. Tur att man endast får ha max 20 kg i bagaget när man flyger, för jag blev lite sugen på en egen riddarrustning :-) Tror inte mannen skulle uppskatta en sådan i vår hall...



Foto: Privat

Eller den här "lilla" lampan över vårt köksbord för den delen. Vem tusan köper sådant här egentligen kan man ju fråga sig. Någon utan smak troligtvis... Men det är ju tur att smaken är som baken! Men som ni ser är Harrods utan tvekan värt ett besök om man är i London. 


London

2009-01-26 | 11:14:13
Då Lena har bott i London, och jag besökt staden tidigare, blev det inte särskilt mycket "turistande" för oss denna gången. Förra gången avklarade vi däremot Big Ben, Buckingham Palace, London Tower, Madame Tussauds, Piccadilly Circus, Nothing Hill m.m. Men några "måsten" och tillika favoriter i repris hann vi med - Harrods är ett sådant, Camden Market ett annat, liksom Coventgarden och en välbehövlig långpromenad i Central Park efter en brak lunch på Hardrock Café. Tänkte bjuda på några bilder:



Foto: Privat

Jag älskar Londons tunnelbanesystem, enkelt, välstädat (trots brist på sopkorgar) + trevliga och artiga människor - med andra ord allt som Stockholms tunnelbana INTE är/har.



Foto: Privat

Däremot är vädret i London mindre trevligt... ett paraply är ett måste i packningen! Dessutom är husen rätt tråkiga. Gardiner, fönsterlampor och mysig atmosfär är nästintill omöjligt att finna, utan det är (liksom i övriga Europa) vita skira gardiner för fönstren som gäller. Och standarden vad gäller värme, utrymme osv är långt ifrån vad vi är van i SVerige - liksom hyrorna. Nästan inga unga har råd med egen lägenhet i London, utan här delar man lägenhet med varandra.



Foto: Privat

Ett varningens ord är på sin plats, det är en synnerligen galen och hetsig trafik i London + att det är vänstertrafik, så det gäller att se upp när man korsar gatorna... Så glöm inte att kolla åt "fel" håll.



Foto: Privat

Detta är en av flera ingångar till Central Park. Grindarna i sig är riktiga konstverk. Liksom de många små grind/park stugorna som finns i Central Park.



Foto: Privat



Foto: Privat



Foto: Privat

Allt som oftast ser man hästar i träning i Central  Park, så detta är verkligen en park som används. Folk springer, rastar sina hundar, cyklar eller matar fåglarna eller ror i det lilla vattendraget. Kul med en så "levande" park!



Foto: Privat

Ett besök på Camden Market är verkligen ett måste om man vill handla lite udda grejor och uppleva lite punk kultur... Här finns en mass galna butiker, ser ni butiken med flygplanet på fasaden exempelvis?



Foto: Privat

Mycket av "krafset" som säljs är skräp av dålig kvalité - men är man sugen på att köpa Dr Martens så är det hit man ska bege sig!



Foto: Privat

Telefonkioskarna är väl nästan lika klassiska som de röda bussarna skulle jag tro. Jag tycker i alla fall att de är vackra och var bara tvungen att fota en i förbifarten.



Foto: Lena

Tja, det var allt för nu. Nej, förresten - glöm inte mössan om ni åker till London vintertid. Jag tackade gudarna att hade med mig en mössa att värma mig med.   







Stackare...

2009-01-26 | 09:12:32
Jag och Lena fick oss ett riktigt gott skratt en morgon då vi skulle bege oss ut för att shoppa. Vi väntade på tunnelbanan i vanlig ordning när en uppjagad engelsman kommer nedrusande till det "emergencypoints" som råkar befinna sig just bakom mig (sådana finns med jämna mellanrum, och där kan man trycka på en knapp om man vill ha information, eller akut hjälp). Mannen i fråga trycker på knappen för "akut hjälp" - till saken hör att han har två droppar blod på sin ena hand - och genast svarar ansvarig tunnelbanepersonal. Den ansvarige undrar om han behöver ambulans, lite tvekande svarar mannen att det behöver han nog inte, men kanske kan de komma med första hjälpen? (konversationen sker via högtalare/telefon). Den ansvarige börjar då inse att läget kanske inte är allt för akut, och ber istället mannen att komma upp till de bemannade in/utgångarna. Mannen tackar och lägger på, för att sedan bege sig upp för att få hjälp med sitt näsblod!!! Japp, ni läser rätt, mannen freakade ut för två droppar näsblod - jag och Lena skrattade så tårarna sprutade! Och visst är det tur att män inte föder barn?! ;-)


Borta bra men hemma bäst!

2009-01-26 | 08:41:27
Jisses så skönt det är att få vakna upp i sitt eget sovrum! Jag har haft kanondagar i London med massor av shopping, god mat och skönhetssalongs besök (kommer mer om det senare), men att få vara hemma igen med Luran känns underbart.

Under de få dagar jag varit borta har min trollunge lärt sig köra sin Bobby Car. Tidigare klättrade hon upp på den, alternativt styrde runt på den som om det vore en gåbil, men nu skjuter hon sig fram så som det är tänkt. Tur att jag inte var borta en vecka, för då hade hon väl börjat gå med...

Nu ska jag ta och packa upp lite smutstvätt och alla Lurans presenter - återkommer senare!



Foto: Privat



Foto: Privat

Luran och Dobby busar ♥


Semester!

2009-01-21 | 14:56:45
Resten av dagen tänker jag tillbringa med min ögonsten i ett fåfängt försök att ackumulera upp så mycket Lura som det bara går i mamma hjärtat så att jag ska klara mig tills på söndag då jag får krama om min lilla trollunge igen. Det är första gången jag är ifrån henne över natten, och nu hela tre nätter till på köpet. Men jag vet ju att Luran kommer att ha det supermysigt tillsammans med pappa och Dobby Do. Det kommer att vara värst för mig... Men samtidigt kommer det att bli så roligt att träffa Lena igen, det var faktiskt över ett år sedan vi träffades sist, så vi har mycket att ta igen.

Sköt om er och se till att ha en riktigt trevlig avslutning på denna vecka - för det tänker jag ha!



PS. Kameran är nerpackad och det finns uppkoppling på hotellet så det är inte helt omöjligt att ni får en liten reserapport eller en påhälsning i era bloggar... DS.


Boktävling

2009-01-21 | 14:24:27
Permanent formsvacka har en boktävling som jag deltar i - gör det du med, för böcker gör människan rik! Tävlingen pågår till den 15/2.



HOME

2009-01-21 | 14:03:24
Hos Liielii kan man vinna en vacker bräda med texten HOME på, jag tror den skulle bli pricken över i:et i min nyrenoverade hall... visst? ;-) Tävlingen pågår till den 10/2.



Vackra skålar

2009-01-21 | 13:25:49
Hos Hemma på landet kan man vinna vackra skålar, tävlingen pågår till den 23/1.



Smultrontvål

2009-01-21 | 13:13:21
Vem skulle inte vilja dofta sommrigt smultron när man tvättat händerna? Då kan man blunda och låtsas att sommaren är här... Hos Ingela la la kan man om man har turen på sin sida vinna just en smultrontvål från Björk & Berries, tävlingen avslutas den 10/2.




Att packa...

2009-01-21 | 12:05:42
...är inte det lättaste när man har en Lura som assisterar. Allt jag lägger ned plockar hon ur! Rart med barn. Och "hjälper" hon inte mig så bestiger hon trappen till övervåningen eller badar i Dobbys vattenskål - så här är det full fart törs jag lova.

Jag brukar vara ute i god tid i vanliga fall, men nu så springer jag runt som en yr höna och letar saker och förbannar mig själv att jag inte tvättat kläder jag skulle vilja ha med mig - med det är så dags nu. Å andra sidan är det en bra ursäkt för att köpa nytt ;-)

På tal om att shoppa, lika bra och sätta sig ner och skriva en lista över saker man är på jakt efter... Förutom kläder och presenter till Luran så torde jag nog shoppa lite kläder till mig själv. Men jag är även sugen på några snygga örhängen och parfym. Dessutom tänkte jag leta efter snygga textiler till köket, samt se om jag hittar några bra bak/kokböcker eller andra snygga gammla böcker på något antikvariat.

Och vad gäller böcker, jag brukar alltid köpa mig en ny bok när jag är ute och far. Nu tänkte jag köpa Antonssons bok och se vad hon luskat fram gällande Marklunds bok Gömda.  Men det första, och då menar jag det absolut första jag kommer att göra när jag kommer på Arlanda är att rusa till MC Donalds och beställa en efterlängtad Big Mac.

Nej, nu ska jag se om min lilla bäverunge tänker sova något idag så jag kan packa färdigt i någon ordning - men Lena du kan vara lugn, för pass, biljetter, hotellvoucher, kamera och mobiltelefon samt plånbok ligger redan i min handväska!


Turen håller i sig

2009-01-21 | 10:00:34
Jisses vilken tur vecka jag verkar ha, för vet ni vad idag vann jag andra pris hos Gisela med bloggen Real Rinse, som för ängre ;-)övrigt ligger och är jätte sjuk - se till att krya på dig! Vad var det då jag vann undrar ni kanske? Jo, ljuvlig doftande lavendel! Så framöver ska jag ta och sätta mig och sy några väldoftande lavendelpåsar som jag kan placera ut i huset lite här och där.

På tal om doft, blomster här i Dorotea kommer att få hem doftpåsar - så nu behöver vi inte vallfärda till Umeå och Mias Lustgård i jakt på väldoft! Tack Kristina!


Lilla "hallen" i källaren

2009-01-20 | 19:57:37
Jag kom på att jag inte visat mitt senaste avklarade projekt - fortsättningen på källarbestyren. Tidigare fräshade jag ju upp trappen ner i källaren, och i höstas var det tvättstugan som fick sitt. Nu var det alltså lilla "hallen" som fick lite ny färg. Tyvärr är den enda "förebilden" jag har av golvet, men jag kan meddela att väggarna var allt annat än vita, samt att det var en massa bråte på hyllan som nu rensats upp. Ett hyllpan har dessutom tagits bort och min egenhändigt laserade byrå har istället placerats där. Byrån inrymmer mina och mannens underkläder och sockar - vilket är praktiskt då vi duschar allt som oftast nere i källaren. En dörr har också plockats bort och ersatts med ett drapperi.

Så här såg golvet ut tidigare:


Foto: Privat


Blått blir grått...


Foto: Privat


Och en rejäl svart och vit trasmatta är det skönt att sätta fötterna på när man varit nere och duschat, för betonggolv är inte allt för varma...



Foto: Privat


Bra förvaring är a och o tycker jag, det är ett enkelt sätt att få det att se "städat" ut! Jag är således jätte nöjd att jag har så många svart/vita förvaringsaskar, dom slukar massor med skräp...



Foto: Privat


Tidigare var byrån en hemsk furufärgad historia, men lite panellasyr och 15 (!) minuter senare blev den så här fin. Jag är i alla fall jätte nöjd med arbetsinsatsen kontra resultatet. Lite "krimskrams" gör källaren mer ombonad. Precis som i tvättstugan är svart accosearfärgen. Jag längtar tills jag städat ur bastun så vi kan tända ljusen och mysa medans vi bastar...



Foto: Privat


Skräpet i bastun är tänkt att flyttas in hit, det vill säga till skrubben under trappen. Tidigare var där en dörr, men den är nu ner plockad. Dels för bättre cirkulation, dels för att hallen annars endast bestod av uppställda dörrar. Den kändst trång och allmänt bökig.  Precis som i trappen hängde jag upp en tunn gardinlängd som "drapperi". Det blev enhetligt och en snygg och billig lösning på dörrproblemet. Övriga dörrar är beig/rosa, vilket såg hemskt ut när golvet var blått, men nu när golvet är grått och väggarn vita så är de inte alls lika hemska. De gör faktiskt källaren lite "varmare", så jag har inte allt för bråttom med att måla om dem - det är långt nere på prioriteringslistan.



Foto: Privat


Väggarna blev så mycket ljusare när ny vit färg kom upp! Det enda som återstår är att byta ut elcentralen. Från början tänkte jag sätta upp en liten gardinstång och hänga för ett vackert svart/vitt tyg eller sätta upp en hylla med en gammal resväska på som man sätter fast på väggen. Man tar alltså bort ena sidan på resväskan och trär den över elcentralen. När man vill åt propparna öppnar man helt enkelt resväskan. Jag såg denna lösningen i en blogg och tyckte den var uppfiningsrik och kul. Men elekrikern skulle dyka upp inom loppet av 4-5 veckor, och så länge kan jag nog stå ut - speciellt med tanke på att det redan sett ut så här i drygt fyra år...



Kreativ?

2009-01-20 | 16:53:07
Till min stora glädje och förtjusning så förärade både Nina och Malin mig med en mycket fin award, nämligen Kreativ Blogger Award.

Som vanligt i awardsammanhang så finns det regler som exempelvis att awarden skall läggas in på mottagarens blogg, hur och hur många man ska länka till/nominera och så vidare. Men redan på den första punkten spricker det, nämligen att lägga in loggan för awarden på sin blogg - det vill sig helt enkelt inte hur jag än försöker!

Således tar jag mig friheten att ända lite på reglerna (i vanlig ordning) och väljer att ge denna award vidare till en enda mottagare istället för sju. Nämligen till Sanna för sin kreativa livsstilsförändring. Hon har gjort och gör fortfarande både en inre och yttre resa som vi är många som följer.

Bland inredningsbloggarna finns det mängder av verkligen KREATIVA bloggare som jag också följer. Vissa tittar jag in dagligen hos, andra ett par gånger i veckan, och ytterligare andra någon gång då och då när tid finns. Klart är att kreativitet smittar, ju mer kreativa bloggar jag ramlar över,  ju kreativare känner jag mig själv... Så snälla du där uppe, kan du inte skicka ett vitrinskåp i min väg så lovar jag att du ska få se något kreativt ;-)

På tal om att kreativitet föder kreativitet, jag måste nog ta och besöka några mat & bak bloggar, för på köksfronten ligger verkligen inte kreativiteten i topp just nu. Tur att Luran gillar uppstekt kams (palt)!


Foto: Privat

Visst ser man riktigt HUR MYCKET Luran tycker om kams?



Ny jacka och uppstekt kams

2009-01-20 | 15:50:04
Idag har jag och Luran haft en väldigt slapp dag tillsammans med Camilla och Isak. Kaffe, lite lek och promenad kan väl sammanfatta dagen så här lång. Nej förresten, jag har ju investerat i en ny superfin vårjacka i marinblått på Nennaz! Det är en lite längre, figursydd modell i klassiskt snitt som sitter som en schmäck! Perfekt nu när jag ska till London.

Härnäst står en tur ner till tvättstugan på schemat, sedan blir det till att steka upp lite kams till middag för att därefter börja packa väskan så smått... Visakortet anlände som tur var idag, så då är det problemet ur världen. Hoppas bara att mitt avtal för telia utland på faktura också hinner komma.


Lillabebben.se - vinnst!

2009-01-20 | 15:24:25
Vet ni vad, idag är det min turdag! Jag har nämligen vunnit ett presentkort hos Lattepappan med denna motiveringen:

"Det går inte alltid som man tänkt sig vid förlossningen och det gäller att vara beredd på allting. Med en sambo som brutit armen och en utdragen förlossningen var det säkerligen komiskt för omgivningen att höra hur läkaren lägger sig på magen för bebisen skulle komma ut men både mamma och pappa kämpade hårt för att allt skulle gå bra och med ledorden smärta, glädje och fantasi belönar jag lurans.blogg.se med 300:- presentkort hos Lillabebben.se, grattis!"


Just under förlossningen var det ingen störr hit att ha med sig en man med en bruten arm (vars gips han bröt upp när det hettade till under förlossningen). Men så här efteråt är det en liten tragikomisk händelse - som till och med ledde till ett presentkort på 300 kr. Så helt "värdelös" var inte mannens insats ändå ;-)


Vitrinskåp - SÖKES!

2009-01-20 | 11:00:12
Jag tycks ju ha en magisk blogg, så jag gör ett fösök att efterslysa ett vitrinskåp av modellen på bilden nedan. Dessa vitrinskåp var moderna när furuperioden var som mest poppulär för ca 5-8 år sedan. Jag tror de gick att köpa bland annat i Halens och var även en sådan där "månadens vara" som man kunde beställa från Konsum/Coop/Obs!

Jag har en idé till ett pyssel/gör om projekt och skulle nu behöva just ett sådans skåp eller liknande med glasdörrar. Jag har hittat sådana begagnade skåp på Blocket för ca 400-500 kr, men dessvärre i Piteå... Och jag har lite problem att få hem det därifrån. Så min undran är - har någon av er som läser detta ett sådant vitrinskåp som är till salu, eller vet ni ni någon som skulle kunna tänka sig att sälja sitt?


Hör av er här, eller på mail [email protected].




Bild "lånad" från annons på Blocket


Jerringpriset - en genusbetraktelse

2009-01-20 | 09:34:34
I går kväll satt jag och mannen och såg på Idrottsgalan. Jag måste väl erkänna att jag mest slötittade, det var mest Gustafsson x 2 som jag fann intressant och inte besvikna idrottsmän (de som inte fick pris) eller stammande, rodnande "taldödare" (det vill säga de som fick pris).

Men plötsligt vaknade jag till - det var när Jerringpriset skulle delas ut. Ut kom Mr Radiosport och Gunde Svan. Kul att en som själv kammat hem priset två gånger ska dela ut det tänkte jag. Och ännu roligare var att  det stod mellan två relativt unga tjejer som gjort två kanonbra prestationer (Kalla och Kallur), och inte en halvdan insats av ett gäng medelålders gubbar (typ hockey eller handbollslag). Men så vräker plötsligt Gunde ur sig "och båda är jätte charmiga". VAD FAN har det med saken att göra?! Hade han sagt samma sak om det stått mellan två män? Näe, knappast troligt...

Jag är absolut inte en radikal feminist, men ibland kan sådana uttalanden verkligen att få mig att gå i taket.


Skoskav

2009-01-19 | 20:45:00
Mitt "nya" liv med motion har varit väldigt frånvarande, då jag har skyllt på att det varit kallt ute, att jag haft fullt upp med målningen av källaren och nu sist köket, att det varit något bra på TV osv. Men ikväll tog ursäkterna slut, så jag bylsade på mig och invigde varsel/reflexvästen jag fått av mamma (TACK!). Dobby Do studsade glatt vid min sida och i början var tempot riktigt bra. Men snabbt märkte jag att det inte stod rätt till i min sko. Och mycket riktigt, skoskavet kom som ett brev på posten. Jag kan inte för mitt liv förså hur mina ingådda skor plötsligt gav mig skoskav?! Tar det som ett tecken från han där ovan att jag inte ska motionera i onöda hi, hi. Jag, liksom de stora idrottsstjärnorna (ser idrottsgalan och blev inspirerad) måste vila mig i form som de poppulärt brukar uttrycka det. För jag måste vara iform på torsdag då jag ska göra Londons shoppinggator osäkra... För jag kan lova att det inte är en barnlek att hänga med i Lenas tempo ;-)


Trendspaning - Blått & Prickar

2009-01-19 | 20:34:47
Lila var visst höstens färg, men enligt senaste budet är att det är pasteller och romantik som gäller i vår. Särskilt "hett" ska blått i olika nyanser tydligen vara. Jag gillar blått, vårt sovrum går bland annat i blått och vitt. Även köket går för tillfället i lantligt blått. Men när våren närmar sig vill jag ta fram mitt gröna... gärna limegrönt. Det ger en känsla av att det spriar och gror även inomhus. Men ännu en tid får det blå hänga med.

En annan trend som återfinns lite här och var i vårkollektionerna är prickar i alla dess former, på textiler så väl som på porslin. Så har man suktat efter de prickiga muggarna och kannorna som funnits en tid hos bland annat Green Gate finns nu blilligare varianter (läs kopior) att fynda!



Foto: La Redoute


Foto: Green Gate


En bra affär som blev ännu bättre...

2009-01-19 | 14:35:25
Idag tänkte jag åka förbi hos Tony G och inspektera en bätte begagnade skoterpulka. Jag och mannen funderade starkt på att köpa den. Så tittade Lurans morfar förbi på en kopp kaffe, för han väntade på att Tony G skulle öppna efter lunchen. Nyfiken som jag är frågade jag vad han skulle göra där... "Betala en skoterpulka" var svaret jag fick. Således har min pappa just "snott oss" på vår affär, men han lät meddela att vi fritt fick disponera pulkan :-) Kan man göra bättre affär?!


Belöning

2009-01-19 | 14:25:33
Jag tycker att jag varit så flitig de senaste dagarna att jag gjort mig förtjänt av en liten belöning... Så idag slog jag till och köpte min efterlängtade diskmedelspump från Cult Design.  Tack Therese ;-)


Foto: Privat


En ny vecka...

2009-01-19 | 10:26:22
Så var det måndag igen, veckorna rusar verkligen fram. Nu har jag varit hemma i precis ett år... Jisses!

Minns hur gigantisk jag var - men trots det så drog jag på mig mannens fodrade arbetskläder och for ut och körde skoter. Sista turen tog jag helgen innan Luran föddes. Jag saknar verkligen mitt vrålåk, men mannen var och hämtade hem 4-taktaren som vi köpte i fjol, och den är inte så illa pinkad den heller. Det fattas bara en pulka så är familjen redo att dra iväg med smörgåsjärnet och termosen full med O´boy.

Nu ska jag ta och få ur Luran ur hennes pyjamas och dra igång med sista (?) strykningen av panelen i köket. Gäller att ta vara på dagsljuset. Mitt i dagen kommer farmor och agerar barnvakt, så då ska jag åka och köpa mer grundfärg, göra lite ärenden och sedan börja måla blommbrädorna. Gäller att passa på då någon annan roar Luran!

Hoppas ni får en bra star på veckan!



Foto: Privat

En morgon pigg Lura som väntar på frukosten :-)


&-tecken

2009-01-19 | 10:05:27
En av mina favoritbloggar Inredning med mera som Ulli driver (besök den gärna även om ni inte tänker tävla!) lottar ut ett &-tecken som jag vet skulle göra sig fint i mitt snart nyrenoverade kök... eller hall ;-) Tävlingen pågår till den 31/1



Wegaard Design

2009-01-19 | 09:56:03


Tävlingen hitta du här!


Lillabebben.se

2009-01-19 | 09:37:59



Gå in och tävla här, skynda på - för tävlingen avslutas i morgon!


Målning och en tur till Byn

2009-01-18 | 19:37:13
Söndagen började med en sovmorgon till 9.20 - tack Luran! Jag hade sedan tänkt titta till svärmor och svägerskan som bakade tunnbröd idag, men då jag hade dragit igång med grundmålning av kökspanelen igår så det var allt bara att gilla läget och måla första varvet vitfärg så att vi kan använda oss av köket någon gång (just nu är det kaos där av förståerliga skäl).

Jag har förutom målningen av panelen spraymålat elementen, så vi rymmde till Byn för att slippa målarfärgslukten. Först åkte vi på Riset och spanade in Lurans Kitty Cat, sedan till mormor och morfar för att äta kamsern (palt). Där passade jag på att låna mig en stoppnål och sy ihop min andra Åremössa. Denna gången blev det en svart.

Väl hemma har jag rafsat ihop det värsta i köket, inser att det krävs en strykning till. Det första jag gör i morgon blir nog det så att man kan börja använda köket igen. Således kommer jag bara att hinna måla panelen i köket + de två blommbrädorna och hyllan innan jag åker till London. Målningen av halltaket och lister samt tapetseringen av de båda rummen får jag ta när jag kommer tillbaka. Det hade varit skönt att komma hem till ett färdig kök och hall, men å andra sidan känns det nog roligt att ta tag i det igen efter min lilla minisemester.

Jag ska passa på att kolla efter tyger och annan kul inredning i London, kanske hittar man något man fastnar för, eller åtminstonde inspireras av. Något lär med säkerhet slinka ned i resväskan...


En magisk blogg

2009-01-18 | 19:16:16
Ja, vet ni - jag måste ha en magisk blogg. I torsdags skrev jag det här, och idag fick jag detta:


Foto: Privat



 

Nu grämer jag mig nästan att jag inte även passade på att önska mig en lotto vinst, ett hus på Bahamas och en Hummer... ;-)


En vacker ask

2009-01-17 | 20:52:10
Hos Sirligt kan man vinna en vacker ask, vinnaren dras den 25/1.



En egen Kitty Cat!

2009-01-17 | 20:33:59
Jisses vilken kväl för Luran... Morbror Rikard och Moster Carol kom förbi med världens bästa present - Luran har numera en egen skoter!!! En gammal goding, en Kitty Cat. Inte illa för en liten Lura som inte ens kan gå ordentligt ännu... Nästa vinter då kommer det brummas för fullt törs jag lova. Dessutom har den ju "rätt" märke ;-)



Foto: Kittycatsnowmobiles.com


Cicero

2009-01-17 | 18:23:55
Så var panelen/boaseringen grundmålad, skönt. Synd bara att färgen inte räckte till blommhyllorna och den andra hyllan, jag får köpa mer färg på måndag och ta tag i det då. Måste ju ha något att se fram emot ;-P Svärmor har lovat att vara barnvakt, så det passar ju perfekt.

Till middag blev det potatisgratäng och pepparbiff av nöt. Till detta serverades en grönpepparsås med ädelost, fyllda champinjonger (bredbar ost med smak av vitlök och persilja, citronflingsalt och lite vanlig riven ost på toppen) samt en grönsalld. Och pricken över i:et, en flaska rött! Jag kan varmt rekommendera Cicero, ett prisvärt och gott vin. Det är inte särskilt kraftigt rödvin, utan ett perfekt vin att mysa ner sig i soffan med eller sitta och sippa på i goda vänners lag. Pröva!

(Anitra jag fakturerar dig för den här smygreklamen till veckan - undrar bara om jag ska skicka fakturan till ditt jobb eller hem till dig och Persson på lilla gården?)


Grått & vitt

2009-01-17 | 18:14:45
Idag fick Luran en tidig födelsedagspresent av Farbror Krille, en söt liten kofta/jacka som man kan vända ut och in beroende på om man vill vara grå eller vit. Att Lurans namn och en älg pryder koftan gör ju inte den mindre speciell. Jisses så tjusig Luran kommer att bli! Stort TACK! Och som jag skrivit förut - Carina Hansson är fenomenal på att sticka, eller hur?


Foto: Privat


Foto: Privat


Picasso och Super Luran

2009-01-17 | 15:53:54
Idag har jag lekt Picasso - jag har börjat grundmåla panelen i köket. Trots att det "bara" är flammig grundfärg ser jag redan hur kanonbra det kommer att bli när det är färdigt. Och som alltid frågar man sig varför man inte gjort detta tidigare... Men snart har jag mitt lantkök som jag suktat efter så länge :-)

Luran har varit snäll som ett lamm och suttit i sin stol och roat sig själv medans mamma målat. Men nu tröttnade hon och ville ner på golvet och leka, villket innebär att jag tar en välbehövlig paus från målandet. Jag ska göra färdigt grundmålningen senare ikväll + måla blommbrädorna och en annan liten hylla - förutsatt att grundfärgen räcker till.

Super Luran kan nog tänka sig att hjälpa mig med målningen av bräderna, för hon gilla dem skarpt (iaf att gnaga på dem, min egen lilla bäver hi,hi):


Foto: Privat


Julgransplundring

2009-01-17 | 09:40:19
Luran var på sin första julgransplundring i går kväll. Det var massor med förväntansfulla barn och föräldrar på plats på MB + ett gäng tomtar (eller var det Lions?!). Först dansades julen ut, och Luran deltog genom att ivrigt klappa i händerna, sedan drog en filmvisning igång med bland annat tomtens verksad och andra tecknade filmer. Filmvisningen intresserade dock inte en 11 månaders Lura - däremot gjorde varmkorven det ;-) (hon brås helt klart på sin matglada mamma). Inte nog med det, samtliga barn fick även en påse lördagsgodis och en lott. Så summa sumarum var det en mycket lyckad julgransplundring även om Luran som sagt främst var intresserad av korven och att iakta alla andra barnen. Men om si så där två tre år antar jag att ett besök på en julgransplundring kommer att vara ett betydligt svettigare projekt för mig...



Nalle

2009-01-16 | 15:47:05

Foto: Privat

Jag har kvar min allra första nalle - har du kvar din?


Tävling!

2009-01-16 | 15:40:23
Lilla Provence har en tävling där tre priser står på spel, bland annat dessa gardiner. Vinnare dras den 20/1.



Mycket på tapeten...

2009-01-16 | 11:37:07
...eller nja, snarare har jag svårt att riktigt bestämma mig. Först var jag helt inne på att hall och kök skulle gå i grått och vitt. Men då hallen varit/är grå nu så kanske lite ombyte skulle förnöja? Vidare går vardagsrummet och rummet mellan kök och vardagsrum i beige och bruna nyanser - vore kanske vackert att hålla ihop hela färgskalan på nedervåningen? Dessutom är ljusbeige "varmare" än grått som kan ha en tendens att bli kallt... Och ur smutssynpunkt så känns brun/beige mer praktiskt.

Se där! Nu har jag övertalat mig själv att det nog blir vitt och beige istället för vitt och grått. Men jag kan hinna ändra mig... Klar är nu iaf att panelen blir vit. Punkt. Hallen hade jag tänkt ha en randig tapet i, men för att slippa mönsterpassa så lutar det åt en "flammig" tapet i en beige/vit variant. Till köket funderar jag på denna tapeten:



Foto: Privat


Denna tapet tar upp det vita, beige och grå som finns i bänkarnas marmorskiva. Jag tror även att den "gifter ihop" den vita träboaseringen och det trävita taket. Hm... Den är dessuttom så där "gammeldags" som jag vill att den ska vara - för visst ser det ut som en tapet som skulle kunnat ha suttit i stora salen/matsalen på en liten större bond- eller herrgård? Lite klassisk och lantlig på samma gång. Eller så tar jag något tokmodernt och går crazy al á Simon och Thomas - eller inte...

Dagens planer är för övrigt mest att hålla sig inne och elda, en tur på ICA för att handla samt på Ohlssons för att köpa grundfärg är de enda måsten vi har idag. Vi tänkte dessutom att Luran skulle få gå på sin första julgransplundring uppe på MB som Lions ordnar årligen, med film, dans kring granen, en presentpåse från tomten och fika (korv & festis). Men det vette katten om vi ids ta oss upp dit om det fortsätter att vara så här kallt... vi får helt enkelt avvakta och se.

Vad ska ni göra ikväll/ i helgen?



Muggar

2009-01-16 | 11:01:32
Jag känner att jag är inne i en väldigt blå period, så vad skulle passa bättre än att vinna två av dessa vackra muggar som En smurfs dagbok lottar ut? Tror med bestämdhet att morgonkaffet skulle smaka mycket godare ur en sådan mugg... Vinnaren dras den 25/1.



Spelberoende?!

2009-01-16 | 10:53:32

Foto: Privat

Igår kväll sa mannen åt mig att jag skulle få se något roligt så fort dragningen av KENO börjar. Jag blev lite förbryllad och undrade vad han menade, hade han spelat och trodde att han skulle vinna eller?! Men det visade sig att han märkt att vår lilla Lura är helt galen i Keno dragningen, oavsett vad hon gör så avbryter hon detta och kryper i ilfart fram till TV:n och står och följer dragningen helt fashinerad. Och jisses så glad hon blir, särskilt när kung Keno dras. Måtte detta inte vara förstadiet till ett kommande spelberoende...


Mammablogg :-)

2009-01-16 | 10:40:34
Jag har fått ett jätte fint award av Erika med den mysiga bloggen Tallbacka - vi flytt in´t.




Motiveringen löd: Lurans mamma - Driftigare kvinna får man leta efter. Hon får tusen saker gjorda, och jag önskar att jag hade bara lite av hennes energi å idéer. Hon har dessutom doktorerat, vilket är en bedrift i sig. Himla trevlig är hon oxå!!

Jisses så glad jag blev Erika! När jag ser mig i spegeln har jag nog vuxit ett par centimeter... ;-) Trots 30 minusgrader kommer jag att vara varm inombords hela långa dagen nu. Tack!

Nu är det upp till mig att skicka vidare denna award till personer som jag tycker förtjänar den. Jag tänker göra det lätt för mig och ge den vidare till alla kämpande, inpirerande och trevliga mammor och barn där ute vars bloggar jag läser dagligen (lite ironiskt med tanke på gårdagens inlägg - hi, hi, men nu står det alltså klart at jag har en mammablogg med en dreglande Lura!).

Ni bloggande mammor från Dorotea ska ta åt er särskilt: Bea med sina prinsessor, Erika med sina bus killar, Kia med barn och ängel, Marianne och Alfred + bonusbarn, Ida och Neo, Emma och Nova, Madde och Malvina, Linda med Alva och Vilgot, Jenni med Sanna och Rasmus, samt de blivande mammorna Nina (som redan har Melvin) och Eva. "Nästgårds" (eller snarare nästläns) Camilla och bröderna Bus. Jag har säkert glömt någon... hm... men som sagt ALLA mammor ska ta åt sig - för det är en fröjd att följa er i vardagen!








En unik tavla till Luran

2009-01-15 | 18:12:15
Jag håller tummarna så de blånar att jag vinner en unik tavla till Lurans rum hos Peppar & Vanilj, dragningen sker den 25/1.



Dagens Lura

2009-01-15 | 17:02:30

Foto: Privat

När man äter själv blir man lätt lite kladdig... om händerna, i håret,
i ansiktet, men även stolen liksom golvet får sitt till vovvens förtjusning :-)




Foto: Privat

Äntligen fick jag tag i den sista makaronen!

Gissa vem som ska bada ikväll?!

Jag kände mig nästan som Bamses farmor nu på eftermiddagen när jag stod och stekte köttbullar, ni vet avsnittet när hon steker köttbullar til draken? Men till sist blev jag färdig och Luran har klämt i sig 5st köttbullar - nu är det min och mannens tur att inta middagsbordet.


Bloggvärlden - en betraktelse

2009-01-15 | 15:06:01
Blogg som fenomen har verkligen kommit för att stanna, antalet människor som bloggar växer lavinartat enligt färsk statistik - kul. Den lille forskaren som fortfarande bor inom mig ser genast potentialen att börja studera människorna som bloggar. Vika är det som bloggar, och varför bloggar människor? Svaret på dessa båda frågor torde gå hand i hand. Det vill säga anlednignarna till att folk bloggar är nog nästan lika många som det är människor som bloggar.

Men grovt tycker jag ändå att man kan urskilja några olika grupper av bloggare:

1. De förhatliga modebloggarna som spyr dagens outfits över oss som ännu inte insett tjusningen med vippiga kjolar och tees med vill-ha-begär. Vidare jagar de oss oförstående med piska för att vi ska signa up på deras Gratis bio konton... SE mig snarare än LÄS mig är det genomgående med dessa bloggar.

2. De allvetande inredningbloggarna som likt en gammal sträng skolfröken skriver oss andra på näsan vad gäller den allra senaste desigen vilket får oss att inse att det nyrenoverande köket vi varit så stolta över är SÅ ute... Och den som inte har en Kitchen Aid borde inte ens ha ett existensberättigande. Den som har finast hemma när den dör vinner - punk!

3. Mammabloggarnas puttinuttiga rosaskimrande bloggar är en tredje kategori som får alla ickeföräldrar att kräkas. Vem fasiken är intresserad av bortskämda och skrikiga ungars sovtider, tänder och sjukdomar?!  Måjligtvis andra föräldrar, men ni vet ju "mina barn och andra j-vlars ungar".  Förutom äckligt många kort på dreglande barn känns dessa bloggar igen på att de inlägg om ekologiska barnkläder och pedagogiska leksaker som föräldrarna tror skall göra deras barn till genier...

4. De bloggande hybbyfreaken (i denna kategori inryms allt ifrån knypplande låghalta damer i Tännsjö och den häst inresserade fjortisen i Bankaryd samt hund/kattfantasten som gjort sina barn arvlösa til förmån för ett hem för bortsprugna katter eller ett hundpensionat) som tar för givet att ALLA har ett liv som kretsar kring handarbeten, scrapbooking, eller skötsel/vård av det älskade husdjuret. Vem fasiken behöver männskliga kontakter och interaktion med andra människor när man har så givande liv?! Möjligtvis kan de tänka sig att utbyta tips över nätet med likasinnade, alternativ skapa en hyllning till sitt älskade djur på nätet liknande besattheten ur en B skräckis.

5. Hälso, bantnings och idrotts bloggarna finns där av en enda anledning - att ge oss andra chokladkakemumsande, vindrickande soffpotatisar ett så dåligt samvete som det bara går att få, samtidigt som de sinsemellan delar ut rejäla ryggdunkningar och skryter över tappade kilon, låg vilopuls och sin senaste quinoadrink. Anna Skipper är husgud hos de flesta.

6. De litterära, politiska och allmänvetande bloggarna är ytterligare ett fenomen där dagsaktuella politiska händelser vrängs ut och in samtidigt som de förfasar sig över att en såååå mainstream författare ens kan vara aktuell för nobelpriset i litteratur. Dessa människor vet inte vad en pocket är och har inte ens hört talas om Läckberg - är det kanske en ny sorts genmanipulerat äpple tro?

7. "Tycka synd om mig" bloggarna är ytterligare en kategori, men för att riktigt platsa här måste man vara förvissad om att den sjukdom man har aldrig tidigare dokumenterats, eller åtminstonde är dödlig. Småkrämpor och "vanliga" sjukskrivningar göre sig icket besväret!

8. De slipade entreprenörbloggarna/kändisbloggarna varav de förstnämnda drivs av de målmedvetna egenföretagarna som innehar F-skattsedel och tror sig kunna skapa ett imperium via sin blogg (oavsett bransch), det gäller bara att få en trogen skara lärjungar... Sedan kan de kränga sina illustrationer eller hemtovade strumpor - vanligast är dock gräsliga pärlsmycken. Kändisbloggarna drivs i huvudsak av bortglömda B-skådisar, idoldeltagare och Robinson wannabees, det karaktäristikska är att de fläker ut sitt liv i detalj, allt från toabesök till manikyr och mellanmål redogörs för.

9. Vardagsbloggare är väl kanske den stora kategorin av bloggare, och här tävlar man om att visa upp sitt perfekta liv alla kategorier. Dessa ska man inte läsa om man vill gotta sig åt otrohet, trista förhållanden, missbruksproblem, jobbiga barn, dålig ekonomi och halvfärdiga renoveringar... För här fungerar bloggen som ett skyltfönster för det perfekta, lyckliga förhållandet, de välartiga barnen och det skinande rena hemmet (+ den ruskigt väldresserade hunden). Det man slås av  är - vem är det de försöker övertyga, sig själva?!

10. Sist ut blir de "unika" bloggarna, det vill säga den missförstådda konstnären, den med den alternativa livsstilen (går tex klädd i läder och äter endast gorbyspiroger eller den som bjuder på sitt liv som guds sändebud här på jorden). Dessa svarar aldrig på en kommenta av de som hittar dit och känner igen sig, då de själva är helt övertygade om att de är unika. Desvärre finns det numera en bunt ekologiska bloggar, de som endast skriver om ett smalt ämne (tex jordmåner i norrland eller hajar i atlanten). Så när bloggaren måste skriva att något är unikt, ja då vet man verkligen att det INTE är det.

Sedan förekommer naturligtvis olika kombos av dessa kategorier, ni vet bloggande modemammor, ekologiska inredningsbloggare och andra avarter, men dem lämnar vi därhän...

Nu har vi avklarat bloggarna, men det kanske mest intressanta kvarstår - LÄSARNA.
Vilka är de, och varför läser de bloggarna?

För att få tips och idéer, inspireras, förfasas, känna samhörighet, raljera över andras olycka, känna sig duktiga eller helt enkelt av ren och skär nyfikenhet?

Hm... dags för självransakan - Vilken bloggare respektive läsartyp är du?


OBS! Inlägget är skrivet med ironi och humor, jag räknar mig själv till flertalet av kategorierna...


Vacker bokförvaring

2009-01-15 | 11:43:11

Som den bokmal jag är föll jag pladask för "Readers Nest" som denna vackra hylla designad av formgivarduon WIS design (Lisa Widén och Anna Irinarchos) heter. "Taket" på hyllan är perfekt om man vill slippa fula hundöron i boken, då man istället kan lägga den bok man läser för tillfället uppslagen där - smart!



Bild: Hus&Hem


Kuddfodral och armband

2009-01-15 | 10:43:25
Har man riktigt, riktigt tur kan man lägga vantarna på ett vackert kuddfodral och ett armband som Lindas vita lantliv lottar ut den 17/1.



Köttbullar, minusgrader och inredningsdrömmar

2009-01-15 | 10:16:55

Pannan är glödande het för jag eldar så att det står härliga till (men jag grämer mig allt lite då jag vet att vedträna jag eldar är en potentiell guldgruva). Jag tycker om att ha det varmt inne, och när termometern visar på drygt 25 minusgrader ute gäller det att ligga i på eldningsfronten - vill ju inte att golven ska bli kalla så Luran blir sjuk!

Någon tur ut i det kalla vädret blir det nog inte ännu på ett tag, för vovven drog upp på övervåningen till sin säng direkt efter han fått frukost och morgonkissat... och han lär nog inte dyka upp än på ett par timmar. Snacka om innekatt :-)

Jag och Luran får vara inne och mysa istället. Tror jag ska leta fram en Harry Potter film eller en bok ur mina gömmor, eller varför itne sticka färdig min andra Åremössa? Trodde inte jag skulle bli så "fast" i handarbetandet, men jag funderar redan på vad jag ska ta mig för härnäst. Tror det blir till att virka mormorsrutor till ett litet överkast till den lilla utdragssäng som jag skall renovera och måla till Lurans rum. Mormorsrutor i olika rosa och röda nyanser borde bli snyggt. Jag har dessutom hittat en vacker rosa randig tapet som jag funderar på att sätta upp i hennes rum (men det är ett projekt som jag tar tag i EFTER hallen och köket).


Foto: Mio




Barnrummet från MIO ovan är min inspiration till makovern av rummet som skall bli Lurans. Färgerna kommer att vara främst vitt, men med massor av inslag av rosa och rött. Temat blir nallar och prinsessor. Prinsessgardiner, liksom en gullig nallelampskärm är redan inhandlade och ligger och väntar på att få flytta in i Lurans blivande rum... Och självklart får Luran då även en egen liten rosa sänghimmel. Jag måste nog kolla på blocket eller tradera efter ett stort vitrinskåp eller liknande som jag kan måla vitt och ha Lurans leksaker och böker i... Inredningsdrömmar lyser verkligen upp vardagen!

Vad gäller matfronten så har jag verkligen dålig fantasi för tillfället. Jag måste nog ta och börja skriva veckomenyer igen. Idag blir det dock hemmagjorda kötbullar och stuvade makaroner till middag, och i morgon tänkte jag mig någon variant av tacos/tortillas. Har jag ork ska jag slå mig på ett kamskok (palt) i helgen, jag måste bara låna storgrytan av mamma. Men då brukar det ju å andra sidan sluta med att hon bjuder hem oss på kams istället ;-) HINT, HINT

Nej, nu ska jag busa lite med min lilla Lura - ha en fortsatt trevlig dag!



Tulpanens dag

2009-01-15 | 09:52:37
Idag är det visst tulpanens dag - så har man tur kanske man får sig en buket... hellst vita. Jag ÄLSKAR vita tulpaner!  Tulpaner är så tacksamma blommor, billiga, vackra och står länge. Dessutom är de relativt klimatsmarta. De har ju all sin näring i löken, så det går fint att odla de holländska lökarna här i norr (de tar ju med sig sin energi som är lagrad nere på kontinent - smart). Det enda negativa blir ju transporten av själva löken och de utsläpp det medför + vissa utsläpp i samband med framtagandet av löken och packeteringen av de färdiga tulpanerna.

I jämförelse med rosor är detta ändå betydligt mer klimatsmart och humanitärt. Många rosor odlas i Afrika, odlingen sker med massor av tillsatser/gifter och arbetsförhållandena är urusla för de kvinnor och barn som skördar blommorna + att det blir väldigt, väldigt långa transporter innan rosbuketten hamnar i en vacker vas hemma hos oss... Men nu finns det faktiskt ekologiska buketter att köpa som tur är - några kronor dyrare, men det kan jag ta om jag gör en liten insats för miljön!



Kvällens Lura

2009-01-14 | 20:05:50

Foto: Privat



Foto: Privat


En trött liten Lura ligger bredvid mig i soffan och snarkar lätt... Varken pyjamas eller välling hanns med innan damen somnade. Vi har sedan någon vecka tillbaka ambitionen att Luran skall läggas kring sjusnåret i sin egen säng på övervåningen, men idag hann vi inte det :-) Tidigare var damen lätt uppe till tio, elva tiden om vi var det, men sedan vi föröskt få henne att sova en gång per dag i ca 45-60 minuter (efter lunch) så fungerar det med tidigare nattning. Förut sov hon en liten stund på förmiddagen och lite längre på eftermiddagen, och då var hon som sagt en piggelin långt in på kvällen. Så detta verkar vara det som fungera för oss och vår lilla familj.


Att baka i långpanna...

2009-01-14 | 17:31:32
...är bekvämt tycker jag. Dessvärre så är det endast kärleksmums/snoddaskaka och långpannebullar som min receptsamling omfattar på den fronten. Svägerska gjorde en jättegod kaka i långpanna i julas som hade smak av marianne (godiset ni vet), men jag har inte lyckats hitta just det receptet på nätet - däremot detta:

MINTRUTOR    35 min 150 grader

100 gr margarin/smör
2 ägg
3 dl socker
11/2 dl mjöl
4 msk kakao
2 tsk vanlijsocker
2 tsk bakpulver
1 dl Marianne mintkulor

Gör så här: Vik en form av bakplåtspapper ca 20x25 cm.Smält margarinet på svag värme. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner det smälta fettet. Blanda kakao, mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Lägg i mintkulorna i en plastpåse och krossa med kavel. Blanda ner krosset i mjölblandningen. Vänd ner blandingen i äggvispet och bred ut smeten jämnt i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 35 minuter. Låt svalna lite. Skär kakan i lagomt stora bitar.

Kan nog vara värt att pröva detta recept...

Har ni som tittar in här några andra tips på andra goda kakor som görs i långpanna och som jag kan baka inför Lurans 1-års dag?


Humlebacken

2009-01-14 | 16:51:18
Viveca med den mysiga bloggen Humlebacken fortsätter att tävla ut vackra lyktor från Kate W, nu är det denna med texten La Vie en Rose som man kan vinna. Den lycklige utses den 21/1.



Napp med namn

2009-01-14 | 16:36:48
Tänk så praktiskt det vore om man vann namnnappar hos Skruttis och jag, Luran ska ju börja dagis om inte allt för länge... Dragningen sker den 21/1,



Fruktstund

2009-01-14 | 15:21:36

Foto: Privat

Finns det något godare än färsk annanas?!


Burkar

2009-01-14 | 15:19:04
Jag älskar förvaring i alla dess former, dels är det praktiskt, dels är det snyggt. Saker som man använder ofta i köket är perfekt att ha i burkar av olika slag. Lurans välling och kaffet är två sådana exempel. När jag var inne hos grannen såg jag att hon hade skorpor i en stor glasburk, både snyggt och praktiskt. Således ska jag masa mig ner i källaren och ta upp mina burkar (har exakt likadana nerpackade i någon av flyttkartongerna sedan jag packade ihop min lägenhet i stan) och fylla dem med skorpor och frukostflingor så fort jag varit i butiken och bunkrat upp.
 
På min "villha/måsteköpa" lista står för övrigt vackra kakburkar i plåt modell större. Jag har sett att Åhlens har snygga våningsburkar i rosa och rött som inte var helt fel, men hellst hade jag velat ha några i vitt... Tips?



Foto: Privat


Foto: Privat

PS. Ser ni mitt vita "kakel"? Jag kan vslöja att det är en budgetvariant av omkakling - ursprungligen var kaklet brun/orange, men jag plastade det i vitt för drygt 3 år sedan, och det var verkligen en hit! Billigt och lätt att förnya om man så skulle vilja efter säsong osv. Inte en skada har det blivit, inte heller har det släppt i kanterna heller. Detta är helt klart ett alternativ för alla er där ute som precis som jag går och vänter på en "riktig" renovering när plånboken tillåter... DS.


Den arge snickaren

2009-01-14 | 14:56:01
Ikväll drar Den arge snickaren (Anders Öfvergård) igång på kanal 5 - kl. 20.00 närmare bestämt. Kanske kan det vara något? Tänker ta mig en titt och se vad det är... Kanske får man några handfasta tips.

Jag har varit ytterligare en sväng på Ohlsson och har nu tre kataloger med tapetprover här hemma - och denna gång har jag hittat MASSOR av tapeter som jag skulle kunna tänka mig. Så ikväll får jag och mannen ta en överläggning. Dessvärre hade de inte någon grundfärg hemma förrän i morgon, så någon målning av panelen/boaseringen har det inte blivit ännu...


Troll...

2009-01-14 | 14:46:47
Ja, det verkar gå troll i min Londonresa. Först var jag på vippen att glömma att förnya mitt pass, och så idag när jag var hos tandläkaren visar det sig att mitt visa kort har lagt av :-( Så in på banken och beställa ett nytt, och tur i oturen, hade det hänt i morgon hade jag inte hunnit få ett nytt, men nu skulle det visst dimpa ner ett nytt visa kort nästa vecka på onsdag. Håller tummarna, för annars blir det bökit att shoppa.

Fick det svart på vitt idag, men stängs en dörr så öppnas alltid en annan - och jag har redan en ny dörr på glänt!


Vacker plåtljusstake

2009-01-13 | 18:19:34
Hos Lilla Hjärtat kan man vinna en riktigt vacker och mysig ljusstake, den 17 januari dras en lycklig vinnare!



Bonde x 3

2009-01-13 | 17:10:12
Tänkte att jag skulle visa Lurans ABSOLUTA favorit leksak. Detta är den leksak som hon först av allt letadade på när vi besökte grannbarnen, och även i början på december när vi var på middag hos bekanta letade hon fram denna leksak i deras pojkes rum - en traktor med släp, samt bonde och djur som låter/spelar när man trycker på dem.

Luran var helt galen i traktorn, så jag och mannen bestämde att vi skulle köpa en till henne i julklapp - men det gjorde även snälla farbror Krille och Kusin Elias med familj! Så nu äger Luran tre uppsättningar, en har vi här hemma, en hos mormor och morfar och en hos farmor och farfar - perfekt!

Så denna leksak kan varmt rekommenderas, det enda problemet är att kossan ständigt "rymmer". Men det är väl så när man är bonde att djuren inte alltid är medgörliga ha, ha.



Foto: Privat


Har ditt barn någon favoritleksak som det inte tappar intresset för i första taget?


Dagens Lura

2009-01-13 | 16:36:59
Var är lampan?


Foto: Privat

Där!!!


Foto: Privat


Luran 11 månader - Hurra!


En tävling i min smak!

2009-01-13 | 16:22:22
Älskar sött har en tävling i min smak. Ni som såg mina desperata försök innan jul att vinna just detta vet vad det rör sig om. Tävlingen pågår till den sista januari.



Blommiga Flora

2009-01-13 | 16:13:02
Hör och häpna, Luran har i dagsläget endast en enda docka så vi håller tummarna att Blommiga Flora hittar hem till oss på Sockenvägen lagom till Lurans 1-årsdag. Vi tävlar hos Moas Lovely Things som drar en lycklig vinnare den 1/2.



Födelsedagståg

2009-01-13 | 15:21:35
Idag är Luran exakt 11 månader gammal, således blir det födelsedagskalas här om en månad. Och vad skulle passa bättre än detta lilla födelsedagståg till Luran på hennes 1:a födelsedag? Hos barnshoppingbloggen kan man vinna ett, så jag håller tummarna att vi har tur den 18/1 då vinnaren dras!



Dagens begivenheter

2009-01-13 | 15:05:20

Tisdagen inleddes med en härlig sovmorgon, först 9.15 behagade Luran vakna till sin ömma moders stora glädje. Sedan blev det en snabb frukost innan vi begav oss ut med vovven. Väglaget var dock inte det bästa glashalt och slaskit om vart annat, så det blev bara en snabbis så Dobby Do fick springa av sig lite.  Därefter bar det iväg till polisstationen för att hämta ut mitt nya pass.

Jag gick nämligen här i godan ro och trodde allt var fix å färdigt inför min Londonresa då jag kom på att jag inte bytt pass sedan jag gifte mig. Snacka om snopet om man stått på Heatrow och blivit hemskickad med vändande flyg på grund av fel efternamn i passet... Så just innan jul åkte jag till Strömsund och fixade ett nytt, som jag nu nästan höll på att glömma att hämta ut. Men som sagt nu är det gjort.

Väl hemma igen bjöd jag in mig och Luran till grannen på lunch för att slippa doften av målarfärg här hemma (jag målade golvet i källaren i går kväll - så nu är "lilla" hallen där nere också färdigrenoverad, endast "piffet" kvar). Så tack Camilla för den goda lunchen!

Efter att ha busat med Isak var Luran trött, jag passade därför på att lägga henne i vagnen för en tupplur. Det gäller väl att börja träna på att sova ute och få mer fasta rutiner, för Luran har fått plats på dagis. Hemska tanke att lämna ifrån sig henne, men det blir nog nyttigt för både henne och mig. Hon sov i alla fall 45 minuter ute i vagnen idag, och det är inte illa pinkat för att vara min lilla piggelin till Lura!

Lurans tupplur gjorde att jag hann klippa Dobby Dos klor, sticka lite, läsa lite inredningstidningar och surfa, så detta ska jag definitivt försöka få till en daglig rutin.

Eftermiddagens och kvällens planer är att fixa kyckling till middagsmat tills mannen kommer hem, sedan (om jag hinner) åka tillbaka med tapet och färgprover och köpa VIT färg till vår boasering i köket. Det blev enklast så, för då kan man spraya elementen, ska jag ha grått måste jag penselmåla elementen... bekvämligheten segrade även denna gången. Förhoppningsvis hinner jag börja måla redan ikväll, det kliar riktigt i fingrarna. Hellst skulle det varit färdigt redan igår om jag fick bestämma... ha, ha.




Serudia

2009-01-13 | 14:37:06
En dag innan jul ringer vår telefon plötsligt. Det är en kvinna som presenterar sig hastig, och säger sedan "Du vet väl att du har en unik dotter?" Och som alla andra föräldrar så tycker man ju att sitt barn är unikt, så jag svarar jakande "jaaa..."

Vad vill kvinnan undrade jag i mitt stilla sinne. Sälja något blev min snabba slutsats. Sedan fortsätter hon, din dotter heter väl Serudia? Åter igen ett jakande svar ifrån mig. Nu är jag övertygad om att hon säljer namnsmycken eller något liknande, så här innan jul och allt.

Men så fortsätte kvinnan i fråga med att konstatera att min Lura (som har just SERUDIA som ett av sina mellannamn) är den yngsta nu levande personen i Sverige med namnet Serudia. Kul! Det visar sig sedan efter en stund att kvinnan i fråga är en frilansjournalist som skriver en bok om kvinnor med namnet Serudia. Namnet härstammar ursprungligen från Västerbottens inland och kvinnan kommer men en massa kul fakta om namnet, dessutom visar det sig att den första "ur" Serudian är Lurans farmors mormors mor (tror jag fick det rätt) som Luran även är uppkallad efter. Så i och med telefonsamtalet "hittade" Christina som journalisten heter både den yngsta och äldsta Serudian.

Och det roligaste av allt är att Christina funderar på att eventuellt ha presskonferens på Görans här i Dorotea den dagen hon släpper sin bok - kul! Det torde onekligen vara en mycket smal bok med begränsad publik, men jag kommer i alla fall att köpa boken :-)


InredningsTV x 2

2009-01-13 | 13:34:36
Ikväll drar säsongens Bygglov igång kl 20.00 på TV4 och en timme senare, det vill säga 21.00 drar Såld på hus igång på systerkanalen TV4+. Gänget från Bygglov känner vi sedan tidigare, men Caroline Kulls Såld på hus är en ny programserie där vi tittare får se hur bra fastighetsmäklare är att gissa priset på nyligen sålda hus/fastigheter. Missa inte!


Programledare i Bygglov är Willy Björkman, Matte Carlsson och Mija Kinning.
Foto: TV4

Willy Björkman har kommit att bli en favorit i rutan för mig, hans sköna kommentarer som "tror jag dunar in" och "pigg som en pelikan" används flitigt här hemma. Han är helt klart en konkurrent till Ernst när det gäller att leverera sköna citat! :-)


Ernst har nyckeln som öppnar...

2009-01-12 | 17:48:54

... ölflaskan samtidigt som den är snygg. Allas vår Ernst har nämligen i samarbete med Skeppshult Gjutjärn tagit fram en designad öppnare i form av en kammarnyckel i "njutjärn" som denne barfota man uttrycker det. Vill ha!!!





Cult + diskmedel = sant

2009-01-12 | 17:42:08
Jag har allergi mot att låta diskmedelsflaskan stå framme, för en halvfull yes diskmedelsflaska är inte estetisk.... så det så! Jag må vara lite löjlig på den punkten, och mannen klagar över att jag "gömmer" flaskan nere i diskbänkens skåp. Men bara jag slipper se den så tar jag gladeligen fram den för varje gång jag behöver den... Cult Design har dock kommit med en uppdaterad (de har tidigare haft pumpen endast i vitt) lösning på mitt problem! Nya fräcka färgglada diskmedelspumpar lanseras nämligen nu till våren. Jag har tidigare varit sugen på en vit, men  tyckt att det känns lite trist. Men nu måste jag nog slå till!



Foto: Pressbild Cult Design


Valrhona choklad

2009-01-12 | 17:27:09
C´est la vie lottar ut fin valrhona choklad till en lycklig vinnare den 19/1.



Bryderier

2009-01-12 | 15:52:14
Så fick jag äntligen ändan ur vagnen och tog mig iväg på Ohlssons för att låna hem två kataloger med tapetprover. Jag begränsade mig till att endast ta hem easy up varianten (ja, jag ÄR bekväm). Färgkarta lånades också hem, således skall jag och mannen tillbringa kvällen med att välja färg och tapeter till kök och hall - det torde skapa en del bryderier. Det är dock skönt att det börjar hända något! Jag brukar vara sen i starten, men sedan går det undan av bara farten.

*UPPDATERING*

Fanns INGA tapeter som vi riktigt fastnade för, endast en "nja" tapet till hallen enades vi om, så det blir till att botanisera bland de "vanliga" tapeterna i morgon i jakten på de perfekta tapeterna...


En ärtig tjej!

2009-01-12 | 15:30:24

Foto: Privat


Luran är en matglad liten tjej. Hon älskar det mesta - alltifrån räkor till mammas heta korvgryta slinker ned. Nu är det dock ärtor som är den absoluta favoriten. Hon är så söt där hon sitter och jagar runt ärtorna :-)


Fårskinn

2009-01-12 | 11:32:08
Hos Simplicity kan man vinna ett vackert fårskinn, tävlingen pågår till den 19/1.



Söta ting

2009-01-12 | 11:09:34
Hos Fyra årstider kan man om man har tur vinna detta lilla kit med söta ting (karameller, te och kort från butiken Monica). Tävlingen pågår till den 25/1.



Kate W

2009-01-12 | 10:46:19
Humlebacken lottar ut en otroligt vacker lykta från Kate W. Förutom ett ljus så rymms lita annat smått och gott inne i lyktan som utsmyckning. Utlottningen sker den 19/1.



Nostalgi och planering

2009-01-12 | 10:26:32
Jisses, en sådan nostalgitripp jag fått under julhelgen då miniserien om Anne på Grönkulla drog igång, dessutom går den "vanliga" Anne på Grönkulla på förmiddagarna på TV4 till min förtjusning. När jag var yngre var detta en serie jag följde slaviskt. Jag minns ännu hur elak jag tyckte Marilla var ibland och hur synd om Anne det var när hon ständigt hamnade i trubbel. Särskilt väl minns jag avsnittet där hon försökte färga sitt röda hår - med resultatet att det blev grönt... 

Vad gäller planeringen så syftar jag till det telefonsamtal jag just avslutat med Lena gällande vår resa till London nästa vecka. Gissa om jag längtar?! Perfekt att få njuta av sin 30-års present så här ett halvår efteråt! Nu är det bara att leta fram resväskan och börja planera packningen (det gäller ju att packa så lite som möjligt så att man kan shoppa så mycket som möjligt). Brent Cross Shoppingcenter - here we come! :-)

Tur att man har så mycket trevligt att se fram emot (renovering av hall/kök, London resan, Lurans första födelsedag, svägerskans bröllop m.m.). Det gör nämligen att tandläkarbesöket på onsdag och andra mindre roliga saker liksom överskuggas. Hoppas även att ni som tittar in här har något kul att se fram emot - stort som smått. För ibland kan tanken på en kaffekopp med en god vän, senaste nummret av favorittidningen eller ett skönt skumbad vara det som behövs för att vardagen skall bli lite mer rosaskimmrande, visst?


Ett ljus i mörkret

2009-01-11 | 20:24:49
Hos Annalunda kan man om man har tur vinna en mycket vacker ljuslykta eller ett doftljus - och lyktor och ljus är aldrig fel, även om vi så sakterliga går mot ljusare tider. Tävlingen pågår till den 18/1.




En kudde från Kragh Rosenberg

2009-01-11 | 20:01:29
Hem och Lycka har en toppen tävling där man kan vinna en kudde från Kragh Rosenberg i smutsavvisande tyg av 100% bomull. Jisses, vilken drömvinst det är för oss småbarnsföräldrar som gillar vit och svart textil i kombination med kladdiga småbarns händer... ;-) Tävlingen pågår till den 25 januari.





Dagens Lura

2009-01-11 | 18:59:26

Foto: Privat


Dagens Lura togs alldeless nyss vid kvällsgröten, så det ni ser är en proppmätt Lura - om än en  väldigt, väldigt trött sådan... Då Luran blir trött åker nämligen händerna upp till öronen eller håret som hon "növlar" eller drar i en stund i innan hon somnar.


Åremössa

2009-01-11 | 18:53:18
Ha, ha... aldrig trodde jag väl att jag skulle sno ihop en mössa över en helg - men Elin du hade rätt, de är ju tok enkla att göra! Så i morgon är det jag som springer iväg och köper ett svart nystan så jag kan göra en svart mössa också.


Foto: Privat


Söndag

2009-01-11 | 13:26:32
Idag har familjen verkligen haft en slappar dag. Dagen började med att frun i huset fick sovmorgon, sedan tog vi oss en promenad med grannarna som slutade på fiket. Nu sitter jag och rensar digitalkameran innan jag ska ladda ner alla bilder på mitt nya USB minne som jag investerade i fredags. Sedan ska jag försöka sticka lite till på min Åre mössa (den är nästan färdig) så jag kan ta med den hem till Byn när vi beger oss dit för den sedvanliga söndagsmiddagen och sy ihop den. Jisses så händig jag känner mig när jag sitter där med mitt nystan och stickar ;-P Men ska allt detta hinnas med innan det är dags att bege sig till Byn är det nog bäst att jag sliter mig härifrån och sätter lite fart...

Hoppas ni har haft en minst lika lugn och trevlig helg som jag och Luran!



Hallen

2009-01-11 | 11:01:06
Hallen står näst på tur på min lista över rum att renovera/göra om. Trätaket skall målas vitt, liksom lister och foder. Vidare skall nya tapeter upp (tror det blir gråa även denna gång fast med mönster) och så skall ett elementskydd byggas. Borde väl vara snabbt gjort, eller?!  Och när jag liks är igång ska köket få nya tapeter och så ska boaseringen målas ljusgrå där. Inser att jag verkligen är inne i en grå/vit period... Inte minst framgår det av denna bild:


Foto: Privat


Dagens Lura

2009-01-10 | 19:34:07

Foto: Privat

Dagens Lura är en bild sedan julaftonskvällen hos mormor och morfar då Luran inviger en av sina älgpyjamaser. Som ni ser är Luran väldigt, och då menar jag VÄLDIGT, intresserad av kontroller till all form av elektronisk utrustning. Jag tror hon ska få sig en egen dosa när hon fyller år :-) Då kanske hon låter bli mammas och pappas...


Förlossningsskräck

2009-01-10 | 11:54:13
Ni som känner mig vet att jag hade en lätt förlossningsskräck innan Luran kom till världen. I går fick jag förklaringen till varför jag hade det.

Efter att ha ätit ute tillsammans med grannarna och några andra vänner åkte vi hem och drack kaffe. Sedan blev det lite vin och Let´s Dance medan barnen busade sig trötta. På med pyjamas och fram med en flaska välling. När Luran kröp i sin pyjamas ville även Bellan ha pyjamas, men istället för att springa hem och hämta en kom jag på att vi faktiskt hade en lite större pyjamas hemma som hon kunde låna...

Och då inser jag varför jag hade förlossningsskräck! Det första klädplagg jag köpte till bebisen i min mage (det vill säga Luran) var nämligen en pyjamas i storlek 86/90!!! Hi, hi Bellan är drygt två år och kan ha den, så tro på tusan att jag var rädd om jag trodde att jag skulle föda en unge i den sizen :-)


Vad var det jag sa...

2009-01-10 | 11:47:25
Under min ofrivilliga bloggfrånvaro har jag haft tid att lägga på läsning istället. Jag har bland annat plöjt igenom Liza Marklunds senaste. Och jag kan åter igen konstatera att det går utför... Det kanske vore en idé att ta en paus och inte prångla ut en bok om året när både storyn och stackars slitna Annika Bengtson börjar gå på tomgång? Så läser du detta Liza, snälla, ta en liten semester! Ok?

Men det var ju inte det inlägget skulle handla om, utan om vad som är sant och inte. År 1995 släppte Liza Marklund boken Gömda som jag och många med mig föll för. Vi var många som förfasades över Mias öde. Bok efter bok kom sedan där vi fick följa Mias liv, och snart började jag få mina misstankar... Som statsvetare drillas man i kritiskt tänkande dagligen dags, och jag fick slutligen en kännsla av att allt inte stod riktigt rätt till. Och som jag skrev här fick jag mest en känsla av att "Mia" var ute efter pengar.

Nu har i alla fall journalisten Monica Antonsson skrivit "Mia - sanningen om Gömda" som ifrågasätter Marklunds och Mias version och beskriver en helt annan sida av berättelsen. Bland annat visar det sig att Mias man (den trygge norrlänningen) i själva verket kom från Chile, och att dödshoten var riktade mot honom snarare än Mia. Vidare framstår deras flytt till Sydamerika genast mindre dramatisk än innan då mannen på sätt och vis återvände "hem".

Hm... konstigt nog känns det skönt att kunna konstatera ett "vad var det jag sa" och samtidigt påminna sig om att alla historier har två sidor. Jag ska i alla fall genast köpa Antonssons bok i ett fåfängt försök att klura ut vad som är "sant".

Vad tror ni?


Stegräknare

2009-01-10 | 00:31:00
Jag liksom större delen av svenska befolkningen stod där på nyårsnatten lätt euforisk (kan det ha varit champagnen?!) och lovade att 2009 skulle bli ett motionens år med stort M... Hm... Således hoppas jag att jag vinner stegräknaren som Claudia lottar ut, för får jag bara en "sparring partner" så ska detta gå galant :-) Tävlingen pågår till den 15 januari.



Ljuvlig lavendel

2009-01-09 | 15:46:37
Jag har lite tyg liggandes som jag ska ta mig i kragen och sy några dofthjärtan av, och påpassligt nog har Gisela med den mysiga bloggen Real Rinse en tävling där man kan vinna torkad lavendel. Tävlingen pågår till den 20 januari.



Dagens Lura

2009-01-09 | 15:30:26

Foto: Privat

En sprudlande glad Lura - tur hon finns, för man kan inte deppa någon längre stund när man har henne i sin närhet. Men jag ska ändå tillåta mig att sura någon timme till... Gillar inte när det inte blir som jag tänkt mig/hoppats, men nu får jag ju å andra sidan njuta av Luran ända fram till sommaren!


Svärmor inspirerar!

2009-01-09 | 15:19:11
Jag har turen att ha fått en mycket pysslig svärmor, och det tackar jag och bockar för! En jätte gullig (och praktisk) idé som jag tänker sno och tipsa er om är hennes idé att hänga ett vackert förkläde på en krok i köket. Det  gjorde hon i julas, ett rött fint "gammeldags" förkläde med stor bröstficka. I bröstfickan fick slevar och vispar plats och en liten tomte hängdes även dit. Det roligaste av allt är att jag ett par veckor senare ser samma tips i en inredningstidning, men svärmor var minsann först! :-)

Så vet ni vart man kan hitta ett gammalt vitt eller grått förkläde, gärna med spets eller monogram så hojta då gärna till!

Förresten, på tal om svärmor, så kom hon förbi på Lurans namsdag här i början av januari med denna fina lilla ängla lykta. Det är sådana små gester som värmer! Som vi konstaterade här i december någon gång - pasta och köttfärsås och ett billigt vin tillsammans med dem man håller av är tusen gånger bättre och trevligare än dyr oxfilé och champagne med fel sällskap... Tack säger jag och Luran för att du är så gullig! ♥



Foto: Privat


Vad finns det i lådan?

2009-01-09 | 15:01:08
Minns ni lådan jag gjorde till jul? Jag blev så förtjust i idén så jag tänkte mig att jag skulle variera innehållet efter högtid, årstid eller efter olika teman. Det var ett smart och samtidigt vackert sätt att samla sina prylar. Nu sitter jag och funderar på om jag ska göra en "kökslåda" med några snygga kokböcker, en kanna med lite slevar och grejor, burkar med te eller kakor, vackra kakformar och lite annat smått och gott.

En annan praktisk låda vore en "handarbets låda". Jag har nyss varit och köpt garn och stickor och ska slå mig på att sticka en Åremössa. Det lila garnet jag köpte skiftar i olika nyanser och skulle verkligen pryda sin plats i en låda!

Eller varför inte en "vinter låda" med lite vintriga grejor i färgerna vitt, blått och silver. Snögubbar, en lykta och en tuff termos för varma drycker. Kanske ett par skridskor?

Nej, det lutar nog mest åt en "vår låda". Några böcker om trädgård, bondepraktikan, lite frö påsar, en zinkvattenkanna, en gammal kruka med krokusar eller en bukett tulpaner, några snygga trädgårdshandskar... Så fort blomster får hem krokusar slår jag till! (Var nämligen nyss dit och ännu hade de inte krokusar hemma, men det är typiskt mig - alltid steget före. Ju.len tog jag till exempel fram redan i mitten av november, men då var den helt bortplockad den 28 december å andra sidan.)


Rally brudar

2009-01-09 | 13:15:03
Rally brudar är en film som jag inte sett än, men i väntan på att den hamnar i min DVD så har jag haft egna rally brudar här hemma idag. Det är Isabelle och Luran som kört Bobby Car så det står härliga till :-)



Foto: Privat


Foto: Privat


Och ni, ingen fara på taket - mammorna sprang efter och höll i Luran så att hon inte skulle ramla ur eller klämma sig i svängarna.


Marimekko

2009-01-09 | 12:49:56
Jag har massor av skålar i pressglas som jag fyndat hos mormor, på Myrorna, hos svärmor bland annat. Denna Marimekko skål i klarglas som Vita ljuva tankar lottar ut skulle passa perfekt i min samling ;-) Tävlingen avslutas 10/1, så skynda, skynda att vara med!



Ska jag våga?

2009-01-09 | 12:26:23
Jag har en rulle tapet, EN rulle på 10 m. Om jag inte pajar någon våd så borde det räcka till mitt kök... Men det vore så snopet om man står där och så fattas en våd på slutet. Jag får helt enkelt ta och måla boaseringen och fundera på om jag ska våga eller inte... Det är knepigt då det dessutom är mönsterpassning. Vad skulle ni göra - chansa och hoppas att det räcker eller köpa två rullar av en annan tapet?


Skyddsängel

2009-01-08 | 17:49:23
Vem behöver inte en skyddsängel som håller ett vakande öga över en?
Hos Hem och Lycka kan man tävla om en skyddsängel till och med den 10 januari, så snabba på!



7 st vedträn för 495kr?!

2009-01-08 | 15:45:43
Allt går att sälja... Jag har massor av idéer men brukar förpassa dem där de hör hemma rätt fort med argumentet att de är galna, att de inte går att förverkliga, eller vem f-n skulle köpa det?!

I senaste nummret av Lantliv hittade jag en notis om Ulrika Björkman som säljer Gotländsk björkved som konstverk. På varje vedträ står det ett ordspråk. Det finns med kärlekstema, visdom, vänskap, lycka eller religiösa budskap. En bunt á 7 st vedträn med något av dessa teman ihopbundna med tjärtråd går loss på fin fina 495 kr. (!) Wow - varför kom inte jag på den idén?!

Jag inser ju omedelbart att vi sitter på en potentiell guldgruva, vi måste genast sluta elda - vi eldar ju upp pengar!!! Vi lastar lätt in ett par tusenlappar per dygn i vår panna... Nu har jag verkligen argument för att sluta elda ved och fixa en alternativ uppvärmning, som dessutom är bekostad av den ved vi redan har. Det är bara för mig att gå ner och börja plita ner lite kloka ord på vedträna, och så får mannen förpacka dem. Tjoho, snart är vi ekonomiskt oberoende på Socken vägen - eller inte...

Klart är i all fall att allt går att sälja. Inte bara konserverad gröt! :-)


Jul Luror

2009-01-08 | 15:33:15
En massa dagens Luror är förlorade för omvärlden i och med min ofrivilliga datakrach, så här kommer några bilder från i julas som kompensation för de uteblivna Lurorna i december, håll till godo fastrar! :-)


Foto: Privat

En spänd Lura sitter hos pappa och väntar på tomten så att hon får börja öppna alla sina paket...



Foto: Privat

Eller... granen lockade nog mer än paketen :-)



Foto: Privat

Luran sitter helt fängslad i mammas knä och iakttar tomtarna.



Foto: Privat

Men Luran bestämde sig för att hon gillade de skäggiga typerna och gav dem en kram i förhoppning om att de ska komma med minst lika många klappar nästa år ;-)


Blomstrande tips!

2009-01-08 | 14:15:05

Ett tips så här efter jul och nyårsfirandet är att ge blomstergrupperna ett nytt liv. Kasta dem inte, utan rädda de blommor som faktiskt klarat helgerna och gör en eller ett par nya uppsättningar av dem du kasserar. Själv har jag gjort en liten grupp av en murgröna, vit våreld och någon form av bambu/gräs. Bort med de utblommade hyacinterna, tomtar och nyårsglitter. Istället för mossa tog jag lecakulor och pricken över i:et blev den lilla fågeln från Panduro. På det här sättet kan man fortsätta att njuta av de dyra julgrupperna en stund till innan man låter våren och tulpanerna invardera sitt hem.




Foto: Privat


Tildasnigel

2009-01-08 | 14:04:37

En dag låg det ett spännande litet paket i min annars så trista gröna brevlåda. Det var prassligt och väckte genast min nyfikenhet. Vad kunde det vara tro? Till min stora förtjusning visade det sig vara en Tildasnigel som Anna gjort till mig. Gissa om jag blev glad - det är alltid trevligt när någon tänker på en! Och nu pryder den min vita krona tillsammans med en stor burk rosa och vita skumgodisar, en burk som inte längre är lika välfylld nyårslöften till trots...



Foto: Privat


Tillbaka!

2009-01-08 | 13:46:24

Äntligen har jag fått tillbaka min dator - gissa om det varit tomt utan den (läs er) den senaste månaden?! Nu har jag massor att ta igen, till min stora glädje och mannens förtret ;-). Men inget ont som har något gott med sig, när jag inte kunnat blogga har jag ju haft massor av tid och energi att lägga på andra små projekt. Bland annat har jag målat om ytterligare ett rum i källaren samt laserat en byrå i vitt. Men jag ska inte ödsla er tid med att rabbla upp allt vad som hänt och skett sedan sist utan nöjer mig med att önska er alla en god fortsättning!