Att binda kransar - steg för steg

Jag har ju redan tidigare tipsat och tjatat på er att ni ska bege er ut i skog och mark och samla mossa, vackra grenar och kvistar, rönnbär och kottar. Mossan och bären förvaras med fördel i plastpåsar (men gör lufthål) utomhus eller i ett annat svalt utrymme så torkar de inte så lätt. Vill man kan man även förvara mossan i frysen tills man ska ha den (dvs till advent), så håller den sig fräsch.

Att binda egna kransar, vinterbuketter och girlanger till dörrprydnader och till gravsmyckning är lättare än man tror, bara man vågar pröva!

Till kransbindning behöver du:


 • en färdig kransbotten, eller så gör du en själv genom att ta långa, böjliga kvistar/grenar och forma och fästa ihop till dem till en ring
 • sax och sekatör 
 • björntråd (eller en tunn, grön metalltråd på spole) eller motsvarande stark tråd
 • vackert band till en rosett/upphänge
 • ev. en liten prydnadsfigur att hänga under rosetten eller andra dekorationer så som exempelvis bär eller små äpplen, nypon eller torkade apelsinskivor.


  Gör så här:

 1. Plocka olika vintergröna kvistar du hittar i trädgården eller i skogen.
  Tänk dock på att i skogen får man inte ta kvistar från träd och buskar utan markägarens tillstånd, men lingonris får man ta för eget bruk. Ju fler sorters kvistar du får tag i, desto mer variationsrik blir din krans. Du kan förstås också göra kransen av en enda sort, t.ex. enbart lingonris eller vad du nu har.
 2. Klipp småkvistar av de olika sorterna grönt du har, kvistarna ska vara 5-15 cm långa. Variera gärna längden på kvistarna i ett knippe och blanda flera sorters grönt i den.
 3. Fäst björntrådens ände i kransbottnen. Ta det första knippet, bred ut den så den täcker bra och surra fast i grenändan.
 4. Ta nästa knippe, lägg lite omlott med den första, skjut kviständarna under grenarna och surra igen. Se till så att stommen blir helt täckt på ovansidan; undersidan skall ej vara täckt. Fortsätt så runtom. Bindtrådarna skall helst vara osynliga så se till att smågrenarna täcker dem.
 5. När du gått varvet runt, komplettera och stick vid behov in lösa kvistar under trådarna så att stommen täcks ordentligt.
 6. Om du vill, kan du även sticka in färgglada nyponkvistar, rönnbär eller någon annan dekoration. Dra tråden runt kransen ett varv till så att den blir jämnare och håller ihop bättre. Gör en ögla av tråden för upphängning.
 7. Avsluta med ett vackert band och/eller knyt en rosett.

  En krans behöver dessutom inte enbart hänga på en dörr, utan är faktiskt vacker att lägga på bordet som en bodsdekoration, eller varför inte vi en anhörigs gravsten?

  LYCKA TILL!
fia säger

vilken bra beskrivning , nu finns det ingen återvändo. bara ut i skogen och låta fantasin flöda.

kram .

2009-09-21 @ 10:26:21
URL: http://ajaxen.blogg.se/
Hemlängtan säger

Tack snälla du för att du peppar oss andra att sätta igång att pyssla och tack för en bra beskrivning. Skogen är ju nästan den bästa platsen att vara på nu när det är höst, så det var ett bra tips!

Ha en bra dag!

Kram Jenny

2009-09-21 @ 11:15:57
URL: http://www.minhemlangtan.blogspot.com
Pysseliten säger

Smart! Har inte ens tänkt på att man kan spara svalt

ett kanon tips nu vart ju pyssel sugen :))))

Men ska iväg och jobba får spara på det annars är ju vädret kanon att gå i skogen idag .

2009-09-21 @ 11:36:03
URL: http://pysseliten.blogg.se/
Emma säger

Tack snälla du för tipsen nu bara måste jag ut i skogem och samla lite material.Kram på dig

2009-09-21 @ 12:43:42
URL: http://liljan.blogg.se/
Maria säger

Haha jag har faktiskt tagit en kort prommis till lillskogen som ligger jätte nära oss och plockat in lite ris av olika slag och så hittade jag lite mossa också...så nu ska jag försöka binda lite krans ikväll=)

kramen

2009-09-21 @ 14:47:46
URL: http://cupcake.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: