Kaffekorv

 
 
Kunskap är aldrig tung att bära,
och jag är särskilt glad när jag får 
tillfälle att ta till mig och lära mig 
traditionell kunskap som riskerar
att successivt falla i glömska.
 
Idag har jag haft turen att få vara
delaktig och se på när grannen gjort
vad hon kallar "kaffekorv".
 
 
 
 
Basen till korven är renkött och feta
som saltats in och sedan förvarats i en
tunna utomhus sedan i januari.
 
Detta har sedan malts grovt och
binds samman med ett ägg.
 
Sedan formar Kerstin lagom stora
"korvar" som hon rullar in i vom/magfeta.
 
 
 
 
Dessa ska nu sedan kallrökas och
sedan kommer de att få lufttorka utomhus
för att bli lagom hårda innan de avnjuts 
genom att skäras ned i kaffe!
 
Jag blev riktigt inspirerad och tänker
göra en variant på detta till hösten
men då på älg.
 
Tack Kerstin för du delar med dig
av dina traditioner och kunskap ❤️
 
Tror att detta faller mig mer i smaken 
än vad en guhkies-buejtie eller
båerirs-buejtie gjort ;-)
 
 Vi pratade även om älgmule, och med
anledning av det så har jag sökt på nätet
och hittat detta om just älgmule:
 
Älgmule räknas som en delikatess
efter tillredning.
 
Mulen kapas uppe vid mungipan,
läggs i vatten och får dra ett par dygn.
 
Efter det flår man mulen och delar den
på längden. Vid kokningen ska vattnet
vara lite salt.
 
När mulen är genomkokt efter 2-3 timmar,
kan man rensa bort håren i näsborren
samtidigt som man kyler av den.
 
Avkyld ska mulen sedan ligga i saltlake
två dagar. Saltlaken ska ha 1 dl salt
på 1 liter vatten.
 
Speciellt delen vid överläppen är god
och kan jämföras med grisfötter!
 
Jag som älskar grisfötter ska
definitivt testa :-)
 
 



Days by Johanna säger

Härligt när man får del av sådan kunskap.

nej mensträsk hade jag inte heller velat bo i, haha

2017-04-21 @ 12:58:37
URL: http://daysbyjohanna.blogg.se
ansepanse säger

man ska föra vidare gammal, beprövad kunskap, fint av din granne att dela med sig, skriv upp receptet så att det inte faller i glömska, sedan kan ju Luran <3 få det när hon blir vuxen och själv föra det vidare, låter lite konstigt att doppa korv i kaffe :) men det kanske är gott
önskar er alla en fin helg, ta vara på varandra ni fina
massor av kramar <3

2017-04-21 @ 13:11:31
URL: http://kinaguld.blogg.se
åsa i åsele säger

Älgmule liksom tunga och grisfötter är inte min grej ;-) korven kanske jag skulle kunna tänka mig att smaka :) även om just det där lufttorkas utomhus får mig att nojja om fluglarver ;-)

2017-04-21 @ 16:23:42
URL: http://naltanorrland.blogspot.se
Emma N säger

Åh vad jag saknar Roger och Kerstins torkade ren kött, ja korven va också god. Trevlig helg

Svar: Ja vi prata faktiskt om Pia och tunnbrödsbakning idag ❤️
Therese Bjärstig

2017-04-21 @ 19:45:13
Znogge säger

Så spännande att göra egen rökt korv! Gamla seder och traditioner är fina att bevara och föra vidare till den yngre generationen.

Kram

2017-04-21 @ 21:27:45
URL: http://znogge.wordpress.com/
Hanna säger

Vad kul att få ta del av sådan kunskap!

2017-04-22 @ 06:23:12
URL: http://hannafialotta.blogg.se
Linda/Candygirl säger

OK... älgmule.. nja... fast jag smakar garanterat om jag blir bjuden på det.

2017-04-24 @ 13:18:15
URL: http://www.candygirl.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: