Änglakaka
Änglakaka (Angel Food Cake)
10 äggvitor
1 tsk ättiksprit
2 dl strösocker
3½ dl florsocker
2½ dl vetemjöl special
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
färska eller frysta bär (hallon rekommenderas!)
Glasyr:
2 dl florsocker
ca 1 sk vatten
Gör så här: Vispa äggvitor och ättiksprit i en ren skål till hårt skum. Tillsätt strösockret gradvis under fortsatt vispning. Sikta ihop florsocker, mjöl, vaniljsocker och salt. Vänd försiktigt ner i äggvispet lite i taget. Häll smeten i en osmord rund och hög bakform (20-22 cm i diameter). Knacka på formen försiktigt för att få bort eventuella luftbubblor. Grädda i 175 grader i 40 minuter eller tills kakan känns fast när du trycker lätt med ett finger. Vänd formen omedelbart upp och ner på ett galler. Låt kakan svalna under formen i ca 40 minuter innan den glaceras. Rör ihop florsocker och vatten till glacyren och täck kakan, garnera med färska eller frysta bär.
10 äggvitor
1 tsk ättiksprit
2 dl strösocker
3½ dl florsocker
2½ dl vetemjöl special
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
färska eller frysta bär (hallon rekommenderas!)
Glasyr:
2 dl florsocker
ca 1 sk vatten
Gör så här: Vispa äggvitor och ättiksprit i en ren skål till hårt skum. Tillsätt strösockret gradvis under fortsatt vispning. Sikta ihop florsocker, mjöl, vaniljsocker och salt. Vänd försiktigt ner i äggvispet lite i taget. Häll smeten i en osmord rund och hög bakform (20-22 cm i diameter). Knacka på formen försiktigt för att få bort eventuella luftbubblor. Grädda i 175 grader i 40 minuter eller tills kakan känns fast när du trycker lätt med ett finger. Vänd formen omedelbart upp och ner på ett galler. Låt kakan svalna under formen i ca 40 minuter innan den glaceras. Rör ihop florsocker och vatten till glacyren och täck kakan, garnera med färska eller frysta bär.