Rare, medium or well done?

 
 

Lördagens middag bestod av potatisgratäng,
älgkalvsfilé med två sorters chutney.
 
En chutney med rabarber,
socker, lök, ättika och kryddor (bla kanel), samt
en chutney med hjortron, farinsocker, vinäger,
koriander, kajen och muskot.
 
Kominationen av sött och syrligt i chutney
är en perfekt match till viltkött!
 
Betydligt godare än en fet beasås om
ni frågar mig :-)
 
Älkalvsfilé är bland det möraste man
kan äta, så den helstektes i smör i en
het stekpanna bara för att få yta.
 
Just när det gäller älgfilé äter jag gärna
köttet rare eller medium-rare.
 
restaurang är det dock medium som
gäller då kvalitén på köttet oftast är
 lite sämre.
 
Men detta är något som ändrats över tid,
hade ni frågat mig för ett par år sedan hade
jag sagt well done och rynkat på näsan
åt rosa/rött kött.
 
Nu tycker jag att det är smått kriminellt
att grilla/steka köttet så det blir grått,
torr och smaklöst...
 
Men smaken är som baken,
hur föredrar ni ert kött?
 
 
 
 



Linda / Candy Christmas säger

Rött... eller rosa. Absolut inte genomstekt. Såvida det inte gäller fläsk eller kyckling.

Lät smarrigt det där... vi blev ju bjudna på älgfile i helgen som gick. Mums...

2013-10-29 @ 16:31:06
URL: http://www.candygirl.nu/candychristmas/
Nina säger

Medium! Steker man köttet för mycket blir det ju som en skosula! Älgfile är ju verkligen hur gott som helst! Mmmm!!!
Hoppas resan till och från Umeå gick bra!
Kramelikram <3

2013-10-29 @ 19:31:46
URL: http://ninuz.blogg.se
Ing-Britt säger

Godkväll finaste!
Hoppas du haft en bra dag i staden och att resan gick bra. Här har jag idag äntligen varit och hämtat granris och satt i blomkrukorna. Sen har vi städat friggeboden då Tilda ska ha halloween fest där på lördag.
Imorgon ska vi och hälsa på svärfar som ligger på lasarettet sen en vecka tillbaka, han har lungcancer och har nu även fått lunginflammation :(.
Jag äter nog helst mitt kött svagt rosa och blöder det ytterst lite tappar jag aptiten tyvärr då jag gärna skulle lära mig äta fint kött lite rödare, ska ju vara godare :p
Ha nu en skön kväll, kram Ing-Britt

2013-10-29 @ 19:41:40
URL: http://hemodrommar.blogspot.com
Britt säger

Jag är en av dom som steker eller grillar köttet för mycket.Så när vi ska grilla säger ungarna att dom ska grilla.Har en fix ide att köttet inte ska vara rosa...Så jag låter alltid min köttbit ligga kvar på grillen.Du är hopplös säger familjen,och äter sitt rosa kött...Jaaa smaken är som baken den är delad...Kram

Svar: Ha ha vi har samma lika, men då är det min bror, han får INTE grilla, utan sitta kvar med sin köttbit själv medan vi andra bär upp våra och börjar äta :-D Men det är ju fördelen med grillat, man kan få individuellt anpassat kött så att alla är nöjda å glada! För man ska äta köttet så som man själv gillar det! Hoppas allt är bra med dig <3 Varma kramar
Therese Bjärstig

2013-10-29 @ 19:47:20
Erica AKA Tomtens Dotter säger

Rött. Köttet ska ha slutat sprattla, och sedan bara ner i stekpannan och vända :-)

Svar: Hårdrockare, äter rött kött och gör det rätta med kaninen, så ja, nästa gång fixar du spindeln själv! Tror stenhårt på dig!
Therese Bjärstig

2013-10-29 @ 21:30:50
URL: http://tomtensdotter.se
Ida säger

Rött helt klart! Herregud så gott det ser ut! Å chutney, mmmmmmums!! Min farmor gjorde jättegod chutney. Å vad sugen jag blev nu.
Nu ska jag nanna, trött som sjutton!
Natti natti dröm sött!
Kramar!

2013-10-29 @ 21:54:14
URL: http://www.ettnaturligtvis.wordpress.com
Znogge säger

Det beror på köttet men helt allmänt gillar jag inte när det blir en rå känsla men genomstekt får det absolut inte vara! Kött "går ofta till sig" innan man hunnit servera det så det gäller att ha koll på minuterna!

Så gott det ser ut. Just att bryta av med smaker gör sig oftast väldigt bra.

Kram

2013-10-30 @ 07:32:18
URL: http://znogge.wordpress.com/
ansepanse säger

nu äter jag/vi inte så mycket kött men jag vill ha den vällagad utan att den för den skull ska vara torr
kramen <3

2013-10-30 @ 11:45:17
URL: http://kinaguld.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: