Problem med ståndet

Vår lille jämthund har problem med öronen - de vill inte stå. Det får en att ana att denna herre kommer att bli en stor jämthund. "Förståsigpåare" hävdar nämligen att ju större en hund blir som vuxen, desto senare reser sig öronen. Och med tanke på Bus storlek på tassarna låter detta rimligt.

Och på temat jämthund - mannen köpte hem två jakttidningar igår (däribland den nya tidningen om björn - vilken ingen av oss blev särskilt imponerad över). Mest intressant var artikeln om jämthundar och att de blivit tidigare "jaktfärdiga" hundar.  Personligen så tror jag att detta beror på att folk helt enkelt släpper dem tidigare under jakten. Istället för att vänta tills de är 1-1½ år så släpps de redan vid 6-8 månader. Min farbror har till exempel skjutit för alla sina jämthundar innan 8 månader, en så tidigt som 6 månader.

De "lärde" tvistar om en unghund verkligen är mogen för älgmöten och om riskerna att den istället skall bli skrämd. Jag är nog inne på att är det "rätt" anlag i hunden så spelar det ingen större roll om den träffar en sträv älko tidigt, tappar den jaktlusten för det så var det inte rätt gry i hunden. Punkt. Bus kommer att få följa med i skogen redan i höst, om inte annat för att få skogsvana. Och på sen hösten ska det bli spännande att se vad han går för...Sara säger

Så söt han är Bus. Tyvärr så har jag ingen kunskap om jakt och jakthundar. Jag äter bara köttet :) Jag längtar till jag kommer hem till min pappa. Han är gammal jägare och i frysen finns bara älgkött, mums.

2009-07-07 @ 08:59:36
URL: http://thaison.blogg.se/
Marianne säger

Jag önskar ibland att jag var mer jägare, för att jaga med sin bäste vän måste vara något speciellt!! Men men... jag är alldeles för blödig, det går bra tills jag ser älgen... då skulle jag aldrig kunna! Väldigt glad att inte alla är som jag för äta köttet, de är det bästa som finns :P

Tror som du att det beror på hunden när den är mogen, som vettig matte/husse måste man hela tiden läsa sin hund i alla situationer!

Kram

2009-07-07 @ 10:22:38
URL: http://mammamarianne.blogg.se/
Eva säger

Ni kan binda upp dom som vi var tvugna att göra med Hugos öron. haha

2009-07-07 @ 12:10:37
URL: http://skruttenocheva.blogg.se/
lolla säger

hejsan

så söt han är med sina öron,han blir nog en redig jakthund....

Igår fick jag höra att vår granne stått ute på sin tomt och kollat in en varg som strosat runt vårt hus i säkert en halv timma....tänkta på katterna jag.

kram lolla

2009-07-07 @ 13:13:51
URL: http://lollashus.blogg.se/
Lovisa säger

Såå söt med sina hängöron !!

2009-07-07 @ 15:35:31
URL: http://mellanhimmelohelvete.blogg.se/
Mari säger

Tur att det var öronståndet och inte nåt annat;-)Sicken sötis!Ha det så gott!

2009-07-08 @ 06:46:27
URL: http://marityrenia.blogg.se/
Sofi H säger

Att ge valpen skogsvana är ju A och O.

Själv tycker jag att valpen ska få skogsvana från dag 1.En valp på 6-9månader är inte ordentligt utvecklad, i varken kropp eller knopp. Jag tror inte det handlar om att valpen blir "skrämd" om den släpps för tidigt. Kanske handlar det mer om okunskap och deras ännu barnsliga sinne som gör att en så ung hund lätt kan bli skadad av älgen, på ett eller annat vis.

Kroppen hos en unghund är mjuk, att släppa en så ung hund kan innebära en alldeles för stor påfrestning på kroppen.Jag själv tycker inte det är värt att utsätta en unghund för detta. Jag pratar För tålamodet att vänta med att släppa sin unghund tills den iaf har passerat året.Tror hellre man ska satsa på att ge hunden mycket positiva upplevelser. Lägga spår och vara aktiv kring "den lukt" man strävar efter..

Finns ju hur mycket övningar som helst att utöva i skogen, allt från kurragömma och "godissök" till vattenträning. :-)

2009-07-08 @ 11:08:49
URL: http://sofih.blogg.se/
skogstokig säger

Jag håller med min sambo... För ovanlighetens skull. =)

2009-07-08 @ 14:58:54
URL: http://skogstokig.blogg.se/
skogstokig säger

Shit... det var den längsta kommentar jag nånsin fått. =) Grattis till den titeln.

Jo jag har ända sen Qajsa va lill-liten präglat henne på björn, men jag är ju mycket medveten om vilka krav som ställs på en björnhund och lägger därför inte för stora förhoppningar på att hon ska fixa det. Jag resonerar som så att hon med största sannolikhet åtminstone kommer att skälla älg, sen om hon vill skälla björn så är det världens bonus.

2009-07-08 @ 15:41:19
URL: http://skogstokig.blogg.se/
Emma säger

Vilken söt vovve ni har!

2009-07-08 @ 22:22:43
URL: http://liljan.blogg.se/
Anonym säger

SÅ SJUKT SÖT!!

Som våran chäfer-pojke :) 2 år och med hängöron hihi

2010-02-03 @ 15:52:42
Sockenvägens Söta säger

Anonym - tur att de är fler vovvar som har hängöron, de är ju trots allt ganska söta då ;-)

2010-02-03 @ 16:24:39
URL: http://lurans.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: